Maagbeschermers effectief bij pijnbestrijding

Pijnbestrijding moet gepaard gaan met maagbeschermers. Als dat niet secuur gebeurt, kan dat leiden tot complicaties in maag en dunne darm. Dit blijkt uit onderzoek van drs. Vera Valkhoff, arts-onderzoeker in het Erasmus MC in Rotterdam. PatiŽnten met bijvoorbeeld artrose krijgen vaak medicijnen voorgeschreven om de pijn te verlichten, zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen. Deze middelen worden NSAIDís genoemd, waaronder de nieuwere COX-2-remmers vallen, zoals Celebrex of Arcoxia.
Alhoewel COX-2 remmers veiliger geacht werden dan de traditionele nsaidís, kunnen deze pijnstillers als vervelende bijwerking hebben dat zij het spijsverteringskanaal irriteren. maagbeschermers, ook wel maagzuurremmers, zijn dan nodig.

Uit onderzoek van Valkhoff en haar collegaís blijkt dat patiŽnten die COX-2 remmers gebruiken en niet zorgvuldig genoeg omgaan met maagbeschermers, een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld maagbloedingen en bloedingen van het bovenste deel van de dunne darm.

Bij de patiŽnten met slechte therapietrouw voor de maagbeschermers tijdens het gebruik van COX-2 remmers was de kans op een maagbloeding zelfs verdubbeld. Tegenover elke 10% vermindering van therapietrouw staat een 9% verhoging van het risico op complicaties aan maag en darm.

Valkhoff: ĎElke drie dagen vermindering van maagbeschermende middelen op 30 dagen COX-2 remmersgebruik laat het risico op maagbloedingen en maagzweren met 9% toenemen.í

Sinds de versobering van het basispakket van de zorgverzekeringen per 1 januari 2012 worden maagzuurremmers alleen nog voor chronisch gebruik (deels) vergoed.

Valkhoff: ĎHet risico op complicaties is vermijdbaar door de maagbeschermers trouw te gebruiken. Therapieontrouw ten aanzien van maagbeschermers kan worden veroorzaakt door het feit dat mensen er zelf voor moeten betalen. Dat kan leiden tot onnodige bloedingen en maagzweren met soms ziekenhuisopnames of de dood tot gevolg.í

ĎJuist nu de maagzuurremmers niet meer vergoed worden, is er een rol weggelegd voor artsen en apothekers om het belang van maagbeschermers te benadrukken aan de hoog-risico patiŽnt die een pijnstiller slikt, zodat deze welwillend is om de maagbeschermer uit eigen zak te betalen. Daarbij is het problematisch dat een deel van de nsaids vrij verkrijgbaar is via de apotheek en drogist.í
21 apr 2012 12u46
Bron: gezondheid
zie ook rubriek