Zorgnet Vlaanderen pleit voor nieuwe aanpak kinderpsychiatrie

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) publiceert vandaag een studie over de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren. De daarin geformuleerde aanbevelingen bevestigen volgens Zorgnet Vlaanderen vroegere adviezen: er is nood aan een diepgaand transformatieproces. De koepelorganisatie vraagt dat na de fase van adviezen de concretisering van dit toekomstplan wordt aangevat. “Hiervoor is een dringende bijeenkomst van de Interministeriële Conferentie nodig.”
Veertig procent van de kinderen die gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, krijgen die vandaag niet. Verklaringen hiervoor zijn de toename van de hulpvragen, een onvoldoende gediversifieerd aanbod en het complexer worden van onze samenleving voor kinderen.

Bijna een jaar geleden trok de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen aan de alarmbel. De raad adviseerde minister onkelinx te investeren in bijkomende capaciteit, onder meer in de ambulante, multidisciplinaire zorg. De geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren moet gestalte krijgen in een samenhangend zorgprogramma, waarbij de diverse zorgvormen beter op elkaar afgestemd worden in een zorgnetwerk per regio. Belangrijk is dat er voldoende crisisopvang is en een correcte doorverwijzing. In deze transformatie is een krachtenbundeling met de welzijnssector cruciaal, evenals het aantrekken van voldoende personeel met de nodige competenties.

Het onderzoek van het KCE bevestigt nu die aanbevelingen. In de sector is er in tussentijd voldoende consensus gegroeid over deze basisprincipes. De weg is vrij om de huidige fragmentatie te overstijgen en een betere zorg op maat van de kinderen en jongeren te organiseren. Zorgnet Vlaanderen roept daarom de overheid op om dringend een Interministeriële Conferentie bij elkaar te roepen over deze thematiek. “De oprichting van een technische werkcel wordt immers al bijna een jaar in het vooruitzicht gesteld, maar de beslissing hiertoe laat op zich wachten. De belangrijkste opdracht van die cel is het uitschrijven van een transformatiegids met een concreet werkplan. De sector is er klaar voor. Door een betere financiering van de ambulante kinderteams deed minister jo vandeurzen al een eerste inspanning aan Vlaamse kant om dit transformatieproces mee te ondersteunen. Het is nu aan het federale beleid.”
20 apr 2012 07u38
zie ook rubriek