Geneeskunde op maat efficiënter en minder duur

Nieuwe diagnose-technologieën en een belangrijkere rol voor huisartsen kunnen leiden tot drastische besparingen in de gezondheidszorg. Bij borstkanker zijn besparingen tot bijna 40 procent mogelijk, zeggen onderzoekers van de Vlerick hogeschool.

Investeren in gepersonaliseerde geneeskunde kan de kosten van de gezondheidszorg met 35 procent drukken. Dat besluiten onderzoekers van de Vlerick hogeschool en Europese denktank Science Business. Zij gingen aan de slag met concrete data over nieuwe diagnosetechnologieën in het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland. De gegevens werden omgezet om de kosten en voordelen voor de volledige bevolking van die landen te bepalen. Vooral de resultaten voor borstkanker zijn opmerkelijk. Een alternatieve aanpak, bestaande uit een combinatie van elektronische patiëntenrapporten en genetische testen, zou de kost per borstkankerpatiënt over 25 jaar doen dalen met 37 procent. Zo zouden vrouwen niet noodzakelijk allemaal vanaf 50 jaar gescreend moeten worden; door intelligente screening kunnen vrouwen ingedeeld worden op basis van het risico dat ze lopen op borstkanker. Dat vereist wel een zeer intensieve en dure screening: "Aanvankelijk brengt die zeer uitgebreide screening inderdaad een zware meerkost met zich mee", zegt professor Walter Van Dyck van Vlerick hogeschool. "Maar het leert je de populatie wel beter begrijpen. Je kan de risicopopulatie in kaart brengen, waardoor je patiënten sneller kan behandelen. Op lange termijn levert het ook een fikse besparing op." huisartsen spelen een belangrijke rol in het verhaal. Volgens de onderzoekers heeft enkel de huisarts de juiste kennis over zijn patiënten om met het historisch profiel en de genetische data die hij in handen krijgt na de screening, aan de slag te gaan. Van Dyck: "Meer mensen uit de zwaardere stadia van ziektes halen, dat is de achterliggende gedachte. Op die manier is er minder noodzaak aan zware ingrepen en medicijnen en kan er kostenbesparend gewerkt worden."


Toekomstmuziek


Oncologen zien wel wat in het verhaal van de onderzoekers. "Ik ben voorstander van dergelijk idee", zegt oncoloog Sevilay Altintas van het UZ Antwerpen. "Op een vroeg moment diagnostiseren is uiteraard een goeie zaak. Het verhoogt de kansen op genezing en laat de kosten gevoelig dalen." De mobilisatie van de bevolking lijkt in België echter een probleem. "We weten dat borstkanker boven de 50 jaar frequent voorkomt en toch kunnen we slechts 60 procent van de Belgische vrouwen overtuigen om zich te laten screenen. De staat kan moeilijk elke vrouw verplichten om zich te laten testen." De hoge investeringskosten in de eerste fase kunnen ook een probleem zijn. Ook al zijn die snel terugverdiend en kan er daarna kostenbesparend gewerkt worden. Altintas: "Op korte termijn veranderingen aanbrengen zal moeilijk zijn. Ik verwacht in de nabije toekomst dan ook geen grote aanpassingen in België."


Bron: De Morgen, 18-04-2012.

18 apr 2012 09u04
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek