Galenusprijs 2011 naar hepatitis C-medicijnen

De farmaceutische bedrijven Janssen Pharmaceutica en MSD Belgium hebben samen de Galenusprijs 2011 gewonnen met nieuwe geneesmiddelen tegen het hepatitis C-virus. Onderzoeker Simon De Meyer kreeg de farmacologieprijs. Hij toonde het belang aan van de von Willebrand-factor bij beroertes. Dat meldt Artsenkrant in een persbericht.
De Galenusprijs wordt al jaren uitgereikt door Artsenkrant en bestaat uit twee prijzen: de geneesmiddelenprijs bekroont het meest innovatieve middel dat het voorbije jaar op de markt kwam en de Farmacologieprijs gaat naar een jonge wetenschapper die baanbrekend werk heeft verricht dat kan bijdragen tot de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel.

De bekroonde geneesmiddelen, telaprevir (Incivo) en boceprevir (Victrelis), zijn virusremmers die worden toegediend samen met twee antivirale geneesmiddelen. Deze tritherapie voorkomt resistentie en zorgt ervoor dat de patiënt niet meer hervalt. Met de huidige behandeling gebeurt dit nog in de helft van de gevallen. De nieuwe therapie zal in 65 tot 75 procent van de gevallen het virus uitroeien.

Ingenieur Simon De Meyer van het laboratorium voor trombose Onderzoek aan de KU Leuven Kulak schuift in zijn onderzoek de von willebrand-factor (vWF) naar voren als doelwit voor de behandeling van beroertes. VWF is een stollingseiwit, dat het beste beschreven kan worden als een soort lijm die bloedplaatjes rekruteert op plaatsen waar bloedvaten beschadigd zijn. Vandaar het idee dat dit eiwit mogelijk ook een rol speelt bij tromboses in de hersenen. Deze bevinding opent perspectieven naar nieuwe therapeutische mogelijkheden.

De winnaars van de Galenusprijs worden gekozen door een jury van onafhankelijke universiteitsprofessoren.
17 apr 2012 16u01
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek