Ontsteking speelt rol bij hart- en vaatziekte

Interleukine-6-receptor (IL-6R) speelt een rol speelt bij het ontstaan van aderverkalking. Dat blijkt uit twee grote genetische onderzoeken die in The Lancet zijn gepubliceerd. Uit de onderzoeken zou ook blijken dat interleukine-6-remmers, zoals het reumamedicijn tocilizumab, hart- en vaatziekten kunnen bestrijden.
De onderzoeken worden beschreven in het NTvG. Het is nog niet definitief vastgesteld dat ontstekingsprocessen in causaal verband staan met het ontstaan van hart- en vaatziekten. Ontstekingsmarkers zoals CRP zijn bijvoorbeeld wel verhoogd bij patiënten, maar mensen die van nature veel CRP hebben lijken geen verhoogd cardiovasculair risico te lopen.

Variant
De 2 studies in The Lancet gebruikten een enigszins vergelijkbare opzet om te onderzoeken of IL-6R betrokken is bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. De ‘IL6R Genetics Consortium and Emerging Risk Factors Collaboration’ ging na of er verbanden bestonden tussen een variant van de receptor en het risico op hart- en vaatziekten.

Doelwit
Uit de andere studie, een meta-analyse van 40 studies met meer dan 130.000 deelnemers, bleek dat het effect van de Asp385Ala-variant op ontstekingsmarkers vergelijkbaar is met de effecten van tocilizumab op deze markers. Dat doet vermoeden dat IL-6R mogelijk een nieuw therapeutisch doelwit vormt bij de behandeling van hart- en vaatziekten, aldus de wetenschappers in The Lancet. Beide studies ondersteunen het idee dat ontstekingsprocessen belangrijk zijn bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.
13 apr 2012 11u18
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek