Je oren zijn belangrijker dan je denkt. Help ze niet naar de tuut

Maandag 9 april lanceerde het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid een sensibiliseringscampagne rond gehoorschade ‘Help ze niet naar de tuut’. De campagne kadert in het flankerend beleid van de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten die de Vlaamse Regering in februari definitief heeft goedgekeurd.
Blikvangers in de campagne zijn de radiospots die deze week (9-15 april) te horen zijn op Studio Brussel, Radio 2, Q-Music en Joe FM. Vlak voor de zomerfestivals komt er een vervolg op de spotjes. Deze worden uitgezonden van 2 tot 8 juli op MNM en alweer op Studio Brussel.
De spotjes verwijzen naar de website www.helpzenietnaardetuut.be, waar je algemene informatie vindt over oorzaken en gevolgen van gehoorschade. De site geeft ook handige maar vooral eenvoudige tips om je oren te beschermen tegen gehoorschade. Op de website kan je ook je luistergedrag testen en zelf vaststellen welk risico je loopt op gehoorschade en dit aan de hand van enkele vragen zoals ‘hoe vaak per week luister naar muziek met oortjes’ of ‘hoeveel keer per maand ga je naar feestjes’. De radiospots kan je ook op de website herbeluisteren.

Het doel van deze campagne is om jong en oud bewust te maken van de gevolgen van gehoorschade. De radiospots starten met een alledaagse situatie zoals een voetbalmatch, een etentje en een kind dat een videospelletje speelt. Na de intro worden de geluiden eerst schel, dan dof en de gesprekken onverstaanbaar, zoals mensen met gehoorschade dergelijke situaties kunnen ervaren. Als je gehoorschade hebt, wordt zelfs een aangename situatie moeilijk of ondraaglijk. Daarom roept het Departement LNE op om op een verantwoorde manier om te gaan met geluid.
13 apr 2012 11u23
zie ook rubriek