(Bijna) zwanger? Denk aan vaccinatie!

Vrouwen met een kinderwens en vrouwen die al zwanger zijn, kunnen best eens bij hun huisarts langsgaan om te praten over vaccinaties. Dat is in een notendop de boodschap van de Europese Vaccinatieweek in Vlaanderen. Een goed gevaccineerde toekomstige moeder beschermt immers haar baby nog voor die geboren is. Van een ideale start gesproken.
Elk jaar organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie de Europese vaccinatieweek. Dit jaar is dat de week van 21 tot en met 27 april. De Vlaamse overheid sluit zich aan bij dit initiatief en plaatst in 2012 opnieuw het thema 'vaccinatie en zwangerschap' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>zwangerschap' centraal. Een goede, volledige vaccinatie bij een geplande zwangerschap is immers extra belangrijk. Niet alleen de moeder krijgt bescherming tegen allerlei ziektes, zoals rodehond of tetanus. Door zichzelf te beschermen, beschermt de moeder ook haar baby.
Door zich te laten vaccineren, vermijdt de moeder dat ze ziek zou worden tijdens de zwangerschap, met mogelijke complicaties. Ook vermijdt ze zo dat ze kort na de geboorte een besmettelijke ziekte eventueel door zou geven aan haar jonge baby. Vandaar dat alle toekomstige moeders opgeroepen worden op tijd bij hun arts te gaan om hun vaccinaties te laten nakijken en als nodig te laten aanvullen.

Nog niet zwanger, maar wel plannen?


Vaccinatie nog voor de zwangerschap is het meest aangewezen. Dan kunnen nog alle vaccins toegediend worden. Denkt u eraan kinderen te krijgen, dan kunt u dus best door uw arts laten nakijken of u volledig gevaccineerd bent. Vooral tegen een ziekte zoals rodehond is het belangrijk voldoende beschermd te zijn vr de zwangerschap.

Proficiat, u bent zwanger!


Ook tijdens de zwangerschap zijn bepaalde vaccins nog aangewezen en is een afspraak met de arts zinvol. Veel vaccins kunnen ook tijdens de zwangerschap veilig toegediend worden, zonder gevaar voor de baby. Een zwangere vrouw die bijvoorbeeld nog niet gevaccineerd is tegen kinkhoest, kan dat best nog laten doen. kinkhoest is immers heel besmettelijk voor pasgeboren babys. Voor wie zwanger is tijdens het griepseizoen (begin oktober tot einde februari), biedt een spuitje tegen griep de beste bescherming.


Na de bevalling


In elk geval blijft het belangrijk na de geboorte op tijd te starten met vaccinatie voor de baby zelf. Al na 8 weken moet de baby zijn eerste vaccins krijgen om zo snel mogelijk goed beschermd te zijn.


De vaccinatieweek


Net zoals vorig jaar grijpt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de Europese Vaccinatieweek aan om deze themas rond vaccinatie en zwangerschap opnieuw onder de aandacht te brengen. Tijdens en ook nog na de vaccinatieweek vindt u uitgebreide info op de website www.vaccinatieweek.be.


Gezondheidsconferentie vaccinaties 2012


Op zaterdag 21 april 2012, bij de start van de Europese Vaccinatieweek, organiseert Vlaams minister van welzijn, Volksgezondheid en gezin Jo Vandeurzen een gezondheidsconferentie over vaccinaties. Tijdens deze conferentie worden een nieuwe gezondheidsdoelstelling en bijhorend actieplan voor de periode 2012 2020 voorgesteld. De conferentie vindt plaats in het Congrescentrum Lamot in Mechelen en duurt een ganse dag.


Meer info en de mogelijkheid tot inschrijven vindt u op de website www.gezondheidsconferentie-vaccinaties.be.

05 apr 2012 07u00
zie ook rubriek