De kwaliteit van de zorg voor iedere patiënt en de veiligheid van iedere patiënt moeten optimaal gewaarborgd worden, ongeacht of men zich richt tot een erkend ziekenhuis of een interventie ondergaat buiten de muren van een erkend ziekenhuis. Tot op vandaag is er geen enkele regelgeving van toepassing op diegenen die risicovolle medische praktijken stellen buiten de muren van een erkend ziekenhuis. Er is zelfs geen inspectie mogelijk.
Het nieuwe decreetontwerp over de meldingsplicht voor risicovolle medische praktijken houdt in dat alle instellingen die behoren tot de Vlaamse Gemeenschap zich moeten melden bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid als zij een risicovolle medische praktijk uitvoeren. Deze instellingen moeten ook aangeven welke maatregelen er genomen worden om de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt te waarborgen. Onder die initiatieven vallen instellingen waar:
| algemene anesthesie wordt toegepast;
| een andere, zwaardere vorm van anesthesie of sedatie wordt toegepast;
| interventies gebeuren die nadien meerdere uren verpleegkundig of medisch toezicht vereisen.
De meldingsplicht voor deze instellingen heeft als uiteindelijk doel dat er voldoende waarborgen zijn, zodat iedere patiënt veilige en kwaliteitsvolle zorg aangeboden krijgt, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Door de invoering van een meldingsplicht ontstaat er ook een sensibilisering van de artsen en de patiënten. Verder zal het eindelijk mogelijk worden om een overzicht te krijgen van alle instellingen die op dit moment in Vlaanderen op dit terrein actief zijn.
Hoe verloopt de melding?Een instelling die een risicovolle praktijk uitvoert, geeft dat door aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. De verantwoordelijke van de instelling geeft drie zaken door:
| wie de risicovolle medische praktijk in de instelling uitvoert,
| om welke risicovolle praktijk het gaat,
| op welke manier de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt gewaarborgd wordt.
Die gegevens worden overgemaakt aan de Orde van Geneesheren.
Wat zijn risicovolle medische praktijken?Onder risicovolle medische praktijken verstaan we elke invasieve, chirurgische of medische procedure met diagnostisch, therapeutisch of esthetisch doel waarbij de volgende zaken van toepassing zijn:
| de procedure wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie, een andere zwaardere vorm van anesthesie of diepe sedatie.
| de procedure vereist een verlengd medisch of verpleegkundig toezicht van verschillende uren nadat de procedure beëindigd is.
Administratieve geldboetesDe Vlaamse Regering zal toezien op de uitvoering van het decreet. De betrokken instellingen moeten alle gegevens die voor controle en toezicht noodzakelijk zijn, ter beschikking stellen van de Vlaamse Zorginspectie. Instellingen die de meldingsplicht niet respecteren, kunnen een administratieve geldboete oplopen. Die boetes gaan van 1.000 euro tot 10.000 euro. Wanneer een initiatief een foutieve melding doorgeeft, kunnen er boetes van 2.000 euro tot 20.000 euro volgen.