UGent en RSZ bundelen krachten in de strijd tegen de sociale fraude

Op 9 maart 2012 ondertekenden UGent-rector prof. Paul Van Cauwenberge, dhr. Koen Snyders, administrateur-generaal van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en prof. dr. Yves Jorens, directeur van het International Research Institute on Social Fraud van de UGent (IRIS) een protocol voor samenwerking tussen IRIS en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.
Unieke overeenkomst
De structurele samenwerking van een instelling voor sociale zekerheid met een universiteit is een uitzonderlijk gegeven. Een van de taken van IRIS, dat in juli 2011 werd opgericht, bestaat er in een brug te slaan tussen de academische wereld en de actoren in het veld. Dit samenwerkingsakkoord met de Rijksdienst voor sociale zekerheid is in dat opzicht dan ook een heugelijke gebeurtenis en een precedent.

RSZ als bevoorrechte partner
De RSZ als instelling speelt een centrale rol binnen het stelsel van de sociale zekerheid. Zo int, beheert en verdeelt deze Rijksdienst o.m. de sociale zekerheidsbijdragen. Ook fraudedetectie & -bestrijding is een aandachtspunt geworden. In dat kader werd recent een detectie- en analyseteam opgericht. Dit team heeft als doel de inspecteurs ondersteuning te bieden, met het oog op een meer doelgerichte detectie en bestrijding van sociale fraude en van verhoogde risico’s op niet invordering van sociale bijdragen.

Vanuit de unieke samenwerking met IRIS kunnen inzichten worden bekomen die de controlemethodieken van de RSZ kunnen optimaliseren. Dit geldt meer bepaald voor (niet-)georganiseerde vormen van (inter)nationale sociale fraude.

IRIS
Het International Research Institute on Social Fraud van de Universiteit Gent is een kenniscentrum dat op regionaal, nationaal en internationaal vlak informatie verzamelt over sociale fraude in de breedste zin van het woord. Het instituut biedt een forum waar theorie en praktijk elkaar ontmoeten en inspireren. IRIS vormt een internationaal expertisenetwerk voor de studie en preventie van, en de strijd tegen sociale fraude.

De (problemen met) grensoverschrijdende samenwerking en informatie-uitwisseling (strategische informatie, best practices,...) tussen diensten die betrokken zijn bij de strijd tegen sociale fraude, nemen een prominente plaats in binnen het onderzoek dat IRIS voert en vormt één van de kernen van haar expertise.
23 mrt 2012 11u25
meer over
zie ook rubriek