Aspirine zou de kans op kanker verkleinen

Drie jaar lang dagelijks een aspirine slikken, verkleint het risico op kanker met 25 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford. 'Dit kan een grote stap vooruit zijn', zegt oncoloog Marc Peeters (UZ Antwerpen).

Een kleinere kans op kanker en, als de ziekte toch toeslaat, minder risico op uitzaaiing van een kankertumor. De oorzaak is geen wondermiddel maar een simpel aspirientje, zo tonen wetenschappers van de universiteit van Oxford aan. Professor Peter Rothwell heeft gegevens bestudeerd van tienduizenden mensen die frequent aspirines innemen voor cardiovasculaire problemen. Daaruit blijkt dat bij personen die vijf jaar lang dagelijks aspirine gebruiken, de kans op kankersterfte 37 procent kleiner is. Bij darmkanker, een van de drie meest voorkomende kankers in ons land, zou dit zelfs tot 50 procent oplopen.


Gastro-enterologe Karen Geboes (UZ Gent): "Reden hiervoor kan zijn dat aspirine helpt om kanker sneller te detecteren. De pilletjes kunnen kleine bloedingen veroorzaken, waardoor er controle nodig is en men sneller een kwaadaardige poliep in de darmen kan ontdekken." Of er een echt oorzakelijk verband is, kan ook deze studie echter niet zeggen: "Qua theoretische achtergrond scoort dit onderzoek niet slecht, maar zelfs na jarenlang onderzoek blijft het erg moeilijk om zulke verbanden vast te stellen."


Een eenvoudig aspirientje zou ook de uitzaaiing van kankercellen naar andere organen verhinderen. "Kankercellen proberen via de bloedbaan andere organen te bereiken", zegt oncoloog Marc Peeters (UZ Antwerpen). "Door de impact van aspirine op de bloedplaatjes kunnen kankercellen zich daar niet langer aan vasthechten." als aspirine die migratie in de bloedbaan effectief kan verhinderen, slaagt het daar als eerste geneesmiddel in.


Niet enkel lof


Juichende conclusies, maar het onderzoek kan niet enkel op lof rekenen. Geboes: "Eerst en vooral is deze studie niet volledig op kanker gericht. De onderzochte patiënten namen aspirine om cardiovasculaire problemen tegen te gaan. Om meer specifiek over de effecten op kanker te kunnen spreken, moet er onderzoek gevoerd worden naar meer kankerpatiënten en moet de follow-up ook langer zijn."


Elke dag een aspirine slikken in de waan dat dat alles zal oplossen, valt dan ook zeker niet aan te raden. "Als een eenvoudig en goedkoop medicijn als aspirine echt helpt tegen kanker, kan dat een grote stap vooruit zijn", zegt Peeters. "Maar er is nood aan meer uitgebreid observationeel onderzoek." Dat observationeel onderzoek zou dan bestaan uit het kweken van tumorcellen en dan kijken hoe die cellen reageren op blootstelling aan aspirines. "Alleen zo kunnen we aantonen of aspirine echt een oorzakelijk effect heeft bij het bestrijden van kanker."


KEERZIJDE
Aspirine mag dan wel succesvol zijn in de strijd tegen kanker, toch kent het pilletje ook negatieve kanten. Marc Peeters, diensthoofd oncologie aan het UZ Antwerpen, wijst op de mogelijke bijwerkingen van aspirines: "We kunnen niet zomaar iedereen aanraden om elke dag een aspirine te slikken. Daarvoor zijn de nevenwerkingen veel te uitgesproken."


maagklachten: de maagwand kan erg gevoelig reageren op bepaalde cellen die in aspirines zitten. Hierdoor kunnen er maagzweren optreden. Nierklachten: ook de nieren kunnen erg gevoelig reageren op het acetylsalicylzuur in aspirines, met mogelijk ernstig nierfalen tot gevolg. Interne bloedingen: Aspirines werken bloedverdunnend, waardoor ze het risico op bloedklonters en bijgevolg ook op hartaanvallen en beroertes inperken. Die bloedverdunnende functie verhoogt echter het risico op bloedingen aan de maag, de slokdarm en de darmen.


© De Morgen, 22-03-2012

22 mrt 2012 09u07
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek