Muis krijgt ADHD van GSM-straling

Muizen die als foetus aan GSM-straling zijn blootgesteld, vertonen hyperactief gedrag dat doet denken aan ADHD.
De onderzoekers verdeelden een groep zwangere muizen in tweeën. De ene helft bevond zich in een kooi met daarboven een actieve telefoon. De telefoon belde, maar het geluid stond uit, dus de muizen konden niets horen. De tweede groep bevond zich in een kooi met daarop ook een telefoon. Alleen stond deze telefoon helemaal uit.
Gevolgen
De muizen zetten hun jongen op de wereld en de jongen werden volwassen. De onderzoekers begonnen ze daarna aan allerlei experimenten te onderwerpen. Zo werd hun gedrag en ook hun brein bestudeerd. De volwassen muizen die als foetus aan gsm-straling waren blootgesteld, vertoonden iets ander gedrag dan de andere muizen. Zo bleek de kans dat ze hyperactief waren iets groter. En hun geheugencapaciteit was kleiner. Dat alles zou het resultaat zijn van gsm-straling die de ontwikkeling van zenuwcellen in de prefrontale cortex beïnvloedt.

adhd
“We hebben laten zien dat gedragsproblemen in muizen die sterk doen denken aan adhd veroorzaakt worden door blootstelling in de baarmoeder aan de GSM,” vertelt onderzoeker Hugh S. Taylor. Hij wijst erop dat het goed mogelijk is dat het toenemende aantal gevallen van ADHD onder mensen ook het resultaat is van steeds meer zwangere vrouwen met een GSM op zak.
Nader onderzoek is echter noodzakelijk. En daarin willen de onderzoekers ook een andere methodiek toepassen. “In dit onderzoek werden mobiele telefoons gebruikt om de mogelijke blootstelling van mensen na te bootsen, maar in de toekomst willen we generatoren die een standaard elektromagnetisch veld genereren, gebruiken om de hoeveelheid straling precies te kunnen bepalen.” Ook zijn er natuurlijk nog al wat verschillen tussen een muis en een mens. Een zwangerschap van de muis duurt maar negentien dagen en het brein van jonge muizen is bij de geboorte veel minder ontwikkeld dan dat van de mens. Onduidelijk blijft dus of het effect dat GSM-straling op jonge muizen lijkt te hebben vergelijkbaar is met het effect dat GSM-straling op mensen heeft. Maar ondenkbaar is het niet, zo benadrukken de onderzoekers.
16 mrt 2012 09u46
meer over
zie ook rubriek