Oogziekten tasten ook de hersenen aan

GRONINGEN - Glaucoom en maculadegeneratie zijn niet alleen oogziekten, maar hebben ook betrekking op de hersenen. Als bij de behandeling meer aandacht wordt besteed aan de hersenen, is de kans op herstel van het gezichtsvermogen mogelijk groter. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Aditya Hernowo.
maculadegeneratie en glaucoom zijn aandoeningen waarbij het perifere zicht (dat wat men ‘vanuit de ooghoeken’ waarneemt) wordt aangetast. De precieze oorzaak van glaucoom is nog onbekend. maculadegeneratie is een aantasting van het netvlies, een laag aan de achterkant van de oogbol die het licht ontvangt en verwerkt.

hersenen aangetast
Met behulp van mri-onderzoek bracht Hernowo de hersenen van patiënten met deze ziekten in kaart. Hij stelt vast dat het volume van de visuele banen bij patiënten met glaucoom en maculadegeneratie is aangetast. Visuele banen zijn die delen van de hersenen waardoor visuele informatie wordt doorgegeven, voordat ze verwerkt worden.

​Herstel gezichtsvermogen
Wanneer maculadegeneratie op jonge leeftijd begint, zijn de visuele banen ernstiger aangetast dan wanneer de ziekte op latere leeftijd begint. Bij glaucoom geldt: hoe ernstiger de ziekte, hoe groter het verlies van volume van de visuele banen. Wanneer de visuele banen zijn aangetast, is er wellicht minder kans op herstel van gezichtsvermogen, zo stelt Hernowo.

Hij beveelt aan meer aandacht te besteden aan de hersenen, en hoopt dat er manieren worden gevonden om zenuwcellen in de hersenen te beschermen tegen beschadiging
19 mrt 2012 16u20
zie ook rubriek