Rood vlees eten verhoogt kans op hartziekten en kanker

Het regelmatig eten van rood vlees kan de levensverwachting danig inkorten. Vlees verhoogt de kans op een vroegtijdige dood met maar liefst 13 procent. Dat melden onderzoekers van de Harvard Medical School. Professor Christiaan Vrints en Marc Peeters (UZA) zeggen dat dit een bevestiging is van wat we al wisten.
De wetenschappers analyseerden de gegevens van meer dan 120.000 mensen. De risico's van het eten van rood vlees blijken uit het onderzoek verder te reiken dan eerder werd verondersteld. "We ontdekten dat een hoge consumptie van rood vlees gepaard gaat met een verhoogd risico op het overlijden aan hart- en vaatziekten en kanker", zegt Frank Hu, hoofd van het onderzoeksteam. Een dagelijkse portie onbewerkt rood vlees, zoals biefstuk, vergroot het risico op overlijden aan kanker en hartproblemen met respectievelijk 10 en 16 procent. De cijfers voor verwerkt vlees liggen nog hoger. "Het onderzoek is eigenlijk een bevestiging van wat we al wisten", stelt professor Christiaan Vrints, diensthoofd cardiologie aan het Universitair ziekenhuis Antwer-pen. "Wie veel rood vlees consumeert, eet nu eenmaal minder granen, groeten en vis. En deze bevatten net voedingsstoffen die ons beschermen tegen aderverkalking." Ook voor Marc Peeters, oncoloog aan het Universitair ziekenhuis Antwerpen zijn de resultaten van het onderzoek niet nieuw: "Studies wezen in het verleden al uit dat er een relatie zou bestaan tussen de hoeveelheid vlees die men eet en het voorkomen van darmkanker."
16 mrt 2012 10u37
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek