UGent lanceert duurzaamheidplan op 15 maart

De Universiteit Gent wil een concreet duurzaamheidskader bepalen voor haar onderwijs, onderzoek en organisatie. Op donderdag 15 maart 2012 vindt de kick-off plaats van een proces dat tot een duurzaamheidsplan voor de universiteit zal leiden.
Denken en debatteren
Waar wil de UGent staan over pakweg 10, 20 of 30 jaar? Wat is de huidige situatie? Wat zijn de troeven en de pijnpunten? Waarvoor is een omslag nodig? Welke tussentijdse doelen kunnen we stellen? En welke projecten moeten nu dringend in gang gezet worden? Deze vragen geven de aanzet voor een duurzaamheidsplan voor de UGent.

Een 80-tal UGent’ers, creatieve denkers, milieubewuste medewerkers, experten, maar ook heel wat beleidsmensen en vernieuwers in andere beleidsdomeinen hebben zich geëngageerd om mee de denkoefening te maken en deel te nemen aan rondetafelgesprekken. De thema’s die ter discussie voorliggen zijn energiebeleid, mobiliteitsbeleid, duurzame voeding, voorkomen van afval en duurzaam materiaalbeheer. Maar er zal ook worden gedebatteerd over onderzoek en onderwijs en hun rol inzake duurzame ontwikkeling. Hoe bereiden we studenten voor op de uitdagingen van een transitie naar een nieuwe, duurzame samenleving? Wat zijn de grote uitdagingen voor de maatschappij en waar zijn wij mee bezig als onderzoeksinstelling? Hoe kunnen we komen tot een win-win situatie?

Kick-off en Ecomarkt op 15 maart
Op 15 maart vindt de aftrap van het duurzaamheidsplan plaats. Bedoeling is om in de loop van het komende jaar de oefening verder te zetten en te verfijnen. De kick-off vindt plaats in het Ufo, waar op dat moment ook de Ecomarkt georganiseerd wordt, waar ecologische en duurzame goederen en diensten worden voorgesteld. Met de Ecomarkt wordt de energiecampagne van de UGent, die in het teken staat van transitie, afgesloten.

Transitie UGent: op weg naar energie- en materiaalonafhankelijkheid
Steeds meer dringt het besef door dat we voor enorme uitdagingen staan op vlak van duurzaamheid. Transitie, de weg naar energie- en materiaalonafhankelijkheid, en het beleid daaromtrent, zijn zeer actuele thema’s. Heel wat lokale overheden en bedrijven nemen het voortouw, wachten niet langer op een mondiaal beleid en nemen zelf verregaande engagementen. Om ecologische redenen, maar ook om zichzelf veerkrachtiger te maken. Ook de Stad Gent engageerde zich om klimaatneutraal te zijn tegen 2050 en installeerde een denktank met diverse actoren binnen de stad die deze doelstelling en de transitiepaden daar naartoe vorm gaf. De UGent was hierbij actief betrokken. Hierdoor geďnspireerd werd het idee opgevat om deze oefening ook aan de UGent te doen. Niet louter voor de bedrijfsvoering van de UGent en niet enkel door de afdeling milieu. onderwijs en onderzoek, de hoofdtaken van de UGent als kennisinstelling, moeten ook betrokken worden in dit verhaal. Dit proces kreeg de naam Transitie UGent mee.

Praktisch
Donderdag 15 maart van 12u30 tot 15u (Ecomarkt al vanaf 11u) in het Ufo, St-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent.
13 mrt 2012 11u37
meer over
zie ook rubriek