Borstkanker vergt kwaliteitszorg

Bij de detectie en behandeling van borstkanker loopt er nog heel wat fout. Om dat risico zo laag mogelijk te houden, moeten borstkankerpatiënten zich wenden tot erkende borstkankerklinieken, zegt Wiebren Tjalma.
kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>borstkanker is in ons land de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Jaarlijks worden er bijna 10.000 vrouwen gediagnosticeerd en sterven er ongeveer ook 2.300 aan de ziekte. Een Belgische vrouw op de acht loopt tijdens haar leven het risico om met borstkanker geconfronteerd te worden. Dat is het hoogste cijfer in Europa. Ook het sterftecijfer behoort tot de slechtste van Europa. Waar loopt het dan fout bij ons?

De opsporing op zich verloopt niet kwaad: de meeste borstkankers worden gediagnosticeerd als de tumoren nog kleiner zijn dan 5 centimeter. Door de screening is 30 procent van alle vastgestelde borsttumoren in Vlaanderen kleiner dan 1 centimeter, 70 procent van de gediagnosticeerde vrouwen heeft geen aangetaste okselklieren.

Maar helaas laten slechts zes op de tien vrouwen in ons land jaarlijks hun borsten controleren. Het loont nochtans. Borstkanker kun je niet voorkomen, maar wel op tijd vaststellen. Hoe eerder je dat doet, hoe hoger de kans op overleving.

Dat is niet de enige oorzaak. als men een afwijkende borstfoto heeft, moet er behalve een klinisch onderzoek ook altijd een punctie plaatsvinden. Dat gebeurt bij ons slechts in 72 procent van de gevallen.

Een andere oorzaak is dat er niet altijd aanvullende radiotherapie wordt gegeven. Als er een borstsparende heelkundige ingreep heeft plaatsgevonden, moet die aanvullende radiotherapie worden gegeven op de borst. Maar bij ons gebeurt dat in slechts 90 procent van de gevallen. Sinds begin de jaren negentig weten we nochtans dat een borstsparende behandeling aangevuld met radiotherapie eenzelfde prognose heeft als een borstverwijderende behandeling zonder radiotherapie.

Erkende borstkliniek
De cijfers van het Nederlands Kanker Instituut (DS3 maart) zijn dan ook niet nieuw. Een patiënte met een beginnende borsttumor heeft een overlevingskans van 80 tot 85 procent. Het vroegtijdig ontdekken van de borstkankers maakt dat patiënten meestal borstsparend kunnen worden geopereerd. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen: iemand idie erfelijk belast is, tergelijk meerdere kleinere tumoren heeft of geen radiotherapie verdraagt.

Even belangrijk is dat elke vrouw met borstkanker wordt behandeld in een erkende borstkliniek. Het is immers van zeer groot belang dat haar case door een multidisciplinair team besproken wordt, voorover te gaan tot enige vorm van behandeling.

Dat garandeert dat het beleid volgens de meest moderne normen wordt gevolgd. Ook moet de borstverpleegkundige vanaf het begin worden betrokken bij de zorg van de patiënte en dat om de kwaliteit van de zorg te verhogen. In ons land wordt maar 80 procent van de patiënten multidisciplinair besproken.

Na Denemarken komt borstkankersterfte het vaakst voor in België. De uitspraak in deze krant dat er nog altijd te veel borstverwijderingsoperaties gebeuren, klopt. Maar daar moet iets aan gedaan worden. Er zijn kwaliteitsindicatoren waaraan de erkende borstklinieken moeten voldoen. In een borstkliniek worden patiënten multidisciplinair besproken zowel voor als na een heelkundige ingreep. Alleen op die manier kan het aantal onnodige borstverwijderingsoperaties worden teruggedrongen en kunnen patiënten de meeste moderne zorg krijgen. Het is de enige manier om de overleving van borstkanker te verbeteren. Helaas wordt een op de vijf borstkankerpatiënten niet besproken.

Dat is voor mij een onacceptabel cijfer. En het is vooral zeer spijtig voor die patiënten: zij betalen vaak in levensjaren en levenskwaliteit. Borstkanker heb je niet alleen, borstkanker behandel je ook niet alleen.
Bron: De Standaard, 7-03-2012
07 mrt 2012 09u40
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek