Vrijwilligers maken het verschil

Vrijwilligerswerk is van groot belang voor de samenleving. Dat staat als een paal boven water. Want in een wereld zonder vrijwilligers is er geen jeugdbeweging voor je kinderen, geen burendag in je straat, geen seniorenactiviteit voor je bejaarde ouders en ook in de welzijns- en gezondheidssector zou er een minder brede en rijke hulp- en dienstverlening mogelijk zijn. Van 3 tot 11 maart is het ‘Week van de vrijwilliger’. Elke dag zetten we een vrijwilliger in de schijnwerpers. Want zij verzetten massa’s werk en bouwen mee aan een solidaire samenleving. Vandaag Mie Jacobs, vrijwillige bemiddelaar in CAW De Kempen.
In het gewone professionele leven werkt Mie Jacobs (50) als juriste bij het Kinderrechtencommissariaat in Brussel. Ze is moeder van twee jongvolwassenen van 17 en 19 jaar. Sinds 3,5 jaar is ze in haar vrije tijd bemiddelaar in familiezaken bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (caw) De Kempen in Herentals.

Mie: “Bemiddelaars hebben een bijzondere expertise opgebouwd om te bemiddelen tussen mensen met een conflict of om mensen doelgericht bij te staan als ze een regeling moeten uittekenen. Ik help hen om tot een gezamenlijk en gedragen akkoord te komen. Bijvoorbeeld mensen die gaan scheiden en in overleg een regeling willen uitwerken voor de scheiding van goederen en huis en de re-organisatie van het ouderschap. Maar ook ouders die al lange tijd apart wonen en hulp zoeken omdat ze in hun ouderschapsafspraken vastlopen.

Mie ziet haar vrijwilligerswerk als een win-win situatie voor haar en het caw: “Ik combineer mijn persoonlijke ontwikkeling met het invullen van een nood die het CAW heeft. Dit vrijwilligerswerk is een leertraject voor mij. Als jurist doe ik ervaring op in een voor mij nieuw vakgebied. Bovendien geeft het me zicht op een mogelijke professionele toekomst. Voor het CAW zijn vrijwilligers-bemiddelaars welkom om de werking rond bemiddeling concreet uit te bouwen. Ik kan in mijn vrijwilligerswerk wat meer freewheelen dan op mijn werk. Als vrijwilliger kan ik zelf meer beslissen wat ik wel en niet doe en wanneer.”

Elke week besteedt Mie gemiddeld zes uur aan haar vrijwilligerswerk: “Ik werk niet in een vast stramien. Soms is het minder, soms meer. Het hangt van de cliëntsituaties af én van mijn agenda. Elke week is het terug een evenwicht zoeken. Het werk als bemiddelaar houdt veel meer in dan de contacten met de cliënten zelf. Je moet ook het juridisch opzoekingswerk, de onderlinge communicatie met collega’s en de verplaatsingen in tijd mee rekenen. Mijn vrijwilligerswerk is in Herentals. Toch twee uurtjes heen en terug.“

Mie werkt in een team en wordt ondersteund door een professionele teamcoördinator. Mie: “Ons team bestaat momenteel uit twee vrijwillige bemiddelaars, één bemiddelaar in loondienst en één zelfstandige bemiddelaar. We hebben een lokaal, koffie en thee en een PC ter beschikking. En krijgen een verplaatsingsvergoeding. Het CAW voert ook een actief vrijwilligersbeleid. Ik merk dat het voor het CAW een hele uitdaging is om alle vrijwilligers op een persoonlijke manier te bereiken. Een doelgroepmedewerker spreek je op een andere manier aan en heeft andere noden dan ik.“

Ze werkt als erkend bemiddelaar. Mie: “Aan deze erkenning zijn voorwaarden verbonden: een opleiding volgen, een erkenningsdossier indienen en permanente vorming volgen. Het is dus een serieus engagement dat je aangaat. Maar het is de moeite waard want het verrijkt mijn leven.”Meer informatie over CAW De Kempen en hun vrijwilligersbeleid vind je op www.cawdekempen.be

Meer informatie over de opleiding tot bemiddelaar in familiezaken lees je op www.mediation-justice.be/nl/Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in een andere organisatie? Je vindt meer dan 1.600 vacatures op www.vrijwilligerswerk.be
05 mrt 2012 14u21
meer over
zie ook rubriek