Laat zwaar zorgbehoevende ouderen niet in de kou

Zorgnet Vlaanderen vraagt met aandrang dat op korte termijn de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, waar de verschillende overheden overleg plegen, wordt samengeroepen om een oplossing te zoeken voor het nijpende probleem van de financiering van de zorg in nieuwe woonzorgcentra.
Sinds zijn aantreden maakte Vlaams minister jo vandeurzen werk van een impulsprogramma dat jaarlijks een uitbreiding van 2000 bijkomende plaatsen in de ouderenzorg moet realiseren. De vergrijzing komt immers in volle snelheid op ons af.

Vlaanderen is bevoegd voor erkenning en bouwsubsidiëring en heeft hiervoor in de Vlaamse begroting de nodige middelen vrijgemaakt. Eenmaal gebouwd en opgestart, wordt de personeelskost van een woonzorgcentrum gefinancierd met middelen uit de (federale) ziekteverzekering. En daar wringt nu het schoentje. De huidige voorziene basisfinanciering door het riziv is ontoereikend voor nieuwe voorzieningen die cliënten met een zware zorgnood voorrang willen geven. De bewoner dreigt het gelag te moeten betalen.

Zorgnet Vlaanderen meent dat er verschillende pistes mogelijk zijn binnen binnen de huidige begroting. Vooreerst zijn er de projectbudgetten voorzien in het meerjarenakkoord tussen de federale overheid en de Gemeenschappen en Gewesten. Daar is nog een budget van 25 miljoen euro dat nog moet worden toegewezen. Daarnaast is voor 2013 door de regering 40 miljoen euro gebudgetteerd voor bijkomende tewerkstelling in de socialprofitsectoren. Zorgnet Vlaanderen pleit ervoor dat minstens een deel van deze budgetten wordt gebruikt om de bijkomende bedden voor zware zorgprofielen (rvt) in de ouderenzorg te financieren. Minister Onkelinx verklaarde onlangs in het parlement trouwens bereid te zijn deze verschillende pistes te onderzoeken. We vragen met aandrang dat het IMC voor eind maart wordt samengeroepen.
29 feb 2012 09u47
meer over
zie ook rubriek