Riziv mag terugbetaling geneesmiddel niet weigeren

Het Grondwettelijk Hof vindt het niet kunnen dat het Riziv een tegemoetkoming weigert voor een geneesmiddel dat niet in BelgiŽ te verkrijgen is, omdat het door een apotheker werd ingevoerd en niet door de patiŽnt zelf. Dat blijkt uit het antwoord van het hof op een prejudiciŽle vraag van de arbeidsrechtbank van Marche-en-Famenne.
De ouders van een patiŽnte, die lijdt aan de ziekte van Still, stapten naar de arbeidsrechter tegen de beslissing van 24 augustus 2009 van het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF) van het riziv. Die besliste om geen financiŽle tegemoetkoming toe te kennen voor de farmaceutische kosten van Kineret (anakinra) voor hun dochter.

De ouders hadden het geneesmiddel aangevraagd bij hun apotheek, die het importeerde na er zich bij het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (fagg) van te hebben vergewist of hij daartoe het recht had. De patiŽnt had echter zelf rechtstreeks het medicijn moeten kopen.

Het Grondwettelijk Hof stelt dat er geen enkel argument is waarom een patiŽnt wel een beroep kan doen op een apotheker om een geneesmiddel te importeren waarvoor geen vergunning werd verleend om het in BelgiŽ in de handel te brengen of te registreren, maar niet voor een geneesmiddel waarvoor een vergunning werd verleend om het in BelgiŽ in de handel te brengen, maar dat nog niet in BelgiŽ op de markt is gebracht. Volgens het hof is er sprake van een schending van het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel.
01 mrt 2012 15u18
Bron: De Morgen
zie ook rubriek