UZA wordt voor één dag een Teddybeerziekenhuis

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wordt op zaterdag 31 omgedoopt tot 'Teddy Bear Hospital'. Kleuters kunnen dan spelenderwijs kennismaken met het ziekenhuis om zo de angst voor dokters en ziek-zijn weg te nemen.
In het auditorium van het uza wordt op 31 maart een miniziekenhuis nagebouwd, bestaande uit spreekkamers, een behandelkamer, een röntgenafdeling en een gipskamer. Kinderen tussen 4 en 7 jaar oud kunnen er die met hun zieke knuffel op bezoek gaan. Ze hoeven er dus zelf geen behandeling of onderzoek te ondergaan en hebben zelf in de hand wat er gebeurt. Wel worden ze door de dokters gevraagd te assisteren bij het onderzoek, de behandeling of zelfs een operatie. Daarna gaan de kinderen ook op speurtocht door het echte ziekenhuis, waarbij ze raadsels moeten oplossen en korte opdrachtjes uitvoeren, terwijl ze worden rondgereden op een echt ziekenhuisbed. Tenslotte wordt er tijdens een vertelmoment ingegaan op het thema ‘prikjes en spuitjes’.

Het doel van het project is om kleuters op een leuke en speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis en wat zich daar afspeelt. Zo leren ze dat ze niet bang hoeven te zijn voor ‘witte jassen’ en ziek zijn. Ze worden begeleid door berendokters: studenten geneeskunde van de Universiteit Antwerpen die op deze manier ook ervaring opdoen in de omgang met jonge kinderen.

Het Teddy Bear Hospital wordt voor de derde keer in Vlaanderen georganiseerd in het uza door de EMSA vzw, de Antwerpse afdeling van de European Medical Student Association, een internationale vereniging van studenten geneeskunde. Deze vereniging organiseert evenementen met betrekking tot de verruiming van de medische opleiding en het uitwisselen van sociale, culturele en ethische aspecten van geneeskunde. Het initiatief had de voorbije jaren veel succes. Elke keer kwamen meer dan 100 kinderen met hun zieke knuffel in het ziekenhuis langs. Ook in andere landen is het een groot succes.
29 feb 2012 09u40
Bron: UZA
meer over
zie ook rubriek