Doorbraak in bestrijding borstkanker

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd borstkanker bij muizen te genezen door gebruik te maken van zogenoemde natuurlijke ‘killercellen’. De wetenschappers denken dat het principe ook bij mensen kan werken.
Het probleem bij uitgezaaide kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>borstkanker is dat een klein aantal cellen, de zogenoemde tumorstamcellen, van het begin af aan ongevoelig zijn voor behandeling. Uit de resistente tumorstamcellen ontstaan na behandeling opnieuw sneller delende cellen die uiteindelijk ongevoelig worden voor alle standaard behandelingen. Deze vormen uiteindelijk volledig resistente uitzaaiingen waaraan de patiënt zal overlijden.

Dergelijke chemotherapie-resistente cellen werden recent door het team van dr. Michel van Gelder en dr. Lotte Wieten ook aangetroffen in een veel gebruikt muizenmodel voor borstkanker. Langer geleden had het team van dr. Michel van Gelder en dr. Lotte Wieten al vastgesteld dat genezing mogelijk was door transplantatie van zowel beenmerg als afweercellen van donormuizen.

Deze donormuizen verschilden met de zieke muizen op belangrijke transplantatiekenmerken, waardoor er een zogenoemde afstotingsreactie werd getriggerd, als gevolg waarvan de zieke cellen in de muis werden gedood. Het grote nadeel van deze behandeling was echter dat de afstotingsreactie ook de gezonde cellen aantastte. Daardoor overleden de muizen uiteindelijk alsnog.

Daarom werd gezocht naar een methode die wel een donorafstotingsreactie teweegbracht, zonder dat de gezonde cellen werden aangetast. Het is bekend dat de ongewenste afstotingsreacties veroorzaakt worden door donor-T-cellen, terwijl donor-NK-cellen (natural killer) dit niet doen.

Het is de Maastrichtse onderzoekers nu gelukt, om beide donorcellen van elkaar te scheiden en alleen de ‘goede’ donor-NK-cellen te transplanteren naar de muizen met uitgezaaide kanker. Tot verrassing van de onderzoekers bleek inderdaad dat transplantatie van alleen donor-NK-cellen zeer effectief was. De muizen genazen van de kanker, en bovendien: zonder enige bijwerking.

Ook menselijke NK-cellen hebben dit effect, zo is inmiddels in het laboratorium gebleken. De volgende stap is dat de methode daadwerkelijk kan worden getest op patiënten.
29 feb 2012 06u32
Bron: gezondheid
meer over
zie ook rubriek