Aardappelallergie doet haar intrede

Kinderen zijn niet langer enkel allergisch voor koemelk en ei, maar voor allerlei etenswaren. Ze groeien ook minder vaak uit hun allergie.
'We krijgen regelmatig baby's over de vloer die allergisch zijn voor aardappelen, tarwe of hazelnoot', zegt Margo Hagendorens, professor kinderallergologie aan het Universitair ziekenhuis Antwerpen (uza). 'Dat is nieuw. Tien tot twintig jaar geleden waren kinderen alleen allergisch voor koemelk, ei of soja. Nu zijn de kleuters soms ook allergisch voor fruit. Eigenlijk is dat een typische allergie van tieners en volwassenen.'


Om een beter beeld te krijgen van voedselallergieën bij jonge kinderen, legden Hagendorens en haar collega's de allergietests van hun jonge patiënten naast elkaar. De Standaard kon de resultaten van de studie inkijken.


Nog steeds zijn de meeste kinderen met een voedselallergie gevoelig voor ei en koemelk. Maar ook hazelnoten, aardappelen en pinda's verdragen veel kinderen met een allergie niet.


De kans dat de kinderen 'uit de allergie groeien', is veel kleiner bij de nieuwe voedselallergieën dan bij de klassieke allergieën. Hagendorens: 'Bij een allergie tegen koemelk of ei gaat de allergie meestal vanzelf over, als de kinderen de producten vermijden. Bij pinda's, noten en zaden is de kans daarop veel kleiner.'


Juist de 'nieuwe' allergieën zijn ook heel agressief. 'Sommige kinderen verdragen het zelfs niet dat hun ouders borrelnootjes eten en hen daarna aanraken. Hun gezicht zwelt helemaal op of ze krijgen huiduitslag. Zulke verhalen hoorde ik tien jaar geleden nooit.'


Pindakaas
Wat verklaart de intrede van die nieuwe allergieën? Kinderen eten anders dan vroeger, meent Hagendorens. 'Twintig jaar geleden at niemand pindakaas, nu is het dagelijkse kost. Over het algemeen krijgen kinderen nu meer exotische etenswaren binnen, ook al tijdens de zwangerschap van hun moeder. Wanneer een kind een genetische aanleg heeft voor allergieën én het wordt blootgesteld aan een product dat allergieën kan uitlokken, kan de allergie zich ontwikkelen. Hetzelfde zien we bij kiwi's. Vandaag zit het fruit in alle fruitpapjes, vroeger niet. Toen kreeg geen enkel kind een kiwiallergie, maar nu wel.'


Maar dat verklaart niet waarom kinderen ineens allergisch zijn voor tarwe en aardappelen. Die aten kinderen vroeger ook. 'We tasten wat dat betreft in het duister', zegt Hagendorens. 'Uit onderzoek blijkt tot dusver dat het eigenlijk niet aan de luchtvervuiling of onze hygiëne kan liggen.'


Moeten kinderen of zwangere vrouwen best voedingsproducten vermijden die allergieën kunnen uitlokken? 'alstublieft niet! We eten juist gezonder, doordat we meer gevarieerd eten.'


'Kinderen moeten het voedingsproduct dat ze niet verdragen, wel strikt vermijden. Anders dreigen ze een allergische shock op te lopen.'
21 feb 2012 10u17
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek