Derde Week van het Hartritme wordt met (letterlijk) veel tamtam gelanceerd!

De BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) organiseert in mei voor de derde keer op rij de Week van het Hartritme. Ruim 20.000 Belgen lieten zich in 2011 screenen in bijna 80 deelnemende ziekenhuizen. Na het succes van de vorige edities zet de BeHRA haar sensibiliseringsoffensief verder om voorkamerfibrillatie beter gekend te maken bij het groot publiek.

Gesterkt door het buitengewone succes van vorig jaar, organiseert de BeHRA (de Belgian Heart Rhythm Association) van
21 tot 25 mei 2012 voor de derde keer de Week van het hartritme, tegelijkertijd met de World Heart Rhythm Week. Aan de hand van deze jaarlijkse campagne wil de werkgroep van de Belgische Vereniging voor cardiologie de bevolking sensibiliseren over de “slinkse” hartaandoening voorkamerfibrillatie (VKF) waarbij het hart op hol slaat en heel erg onregelmatig begint te kloppen. Wat zijn haar ‘wapens’ in de strijd tegen deze relatief onbekende, moeilijk te detecteren en erg bedreigende hartritmestoornis? Een zorgvuldig gespreide informatiecampagne, een didactische website en een uitgebreid screeningprogramma.

VKF is een nog veel te weinig gekende hartritmestoornis die 1 op 4 volwassenen boven de 40 jaar kan treffen. Vaak zonder dat ze er erg in hebben want 1 op 3 patiënten die eraan lijdt, ondervindt geen enkel symptoom. Net dit maakt deze aandoening zo gevaarlijk, want zonder behandeling heeft men vijf keer meer risico op vorming van bloedklonters die een beroerte (ook wel cardiovasculair accident of cva genoemd) veroorzaken. Vandaag lijden 150.000 Belgen aan VKF en mede door onze gejaagde levensstijl, zal dit cijfer tegen 2050 verdubbelen. Dat maakt meteen duidelijk waarom voorlichting hierover zo cruciaal is voor de volksgezondheid én de nationale gezondheidsuitgaven.


Meer dan 20.000 Belgen namen deel aan de Week van het Hartritme 2011!

Net zoals vorig jaar roept de BeHRA de Belgen – in het bijzonder zij die ouder dan 40 zijn – op om zichgratis van
21 tot 25 mei op VKF te laten testen door middel van een pijnloos hartfilmpje (ECG) in de (vorig jaar bijna 80) deelnemende ziekenhuizen. “Op de tweede editie in 2011, lieten zich meer dan 20.000 mensen screenen: 40% meer dan het jaar voordien!”, vertelt een trotse dokter Georges H. Mairesse, President van de BeHRA. “Dit jaar willen we nóg verder gaan door naast een sensibiliseringsweek, een permanente en coherente informatiecampagne op te starten waarbij we, verspreid over het hele jaar, gespecialiseerde ronde tafelgesprekken zullen organiseren. Tijdens die ronde tafels wordt gedetailleerde informatie verstrekt over het hartritme en de hartslag evenals nuttige tips & tricks voor een gezonder leven.”

Ook de website www.mijnhartritme.be blijft een belangrijke rol spelen in de communicatie naar de burger over de “sluwe” VKF aandoening. De site kreeg een grondige opfrisbeurt met een heldere didactische clip, aandacht voor de sociale media en de gegevens van de ziekenhuizen die dit jaar aan de Week van het Hartritme deelnemen. In 2011 schreven 6000 Belgen zich online in om deel te nemen aan de screening. Ook dit jaar kunnen geïnteresseerden zich via de website inschrijven bij de centra die dit toelaten, zodat ze lange wachtrijen kunnen vermijden.


Recordpoging djembé- en tamtamspelers die hartslag imiteren
Om VKF en de Week van het Hartritme 2012 op ludieke wijze zichtbaarheid te geven, zal de BeHRA op
19 mei 2012 in het hart van Brussel de grootste samenkomst van djembé-en tamtamspelers ter wereld pogen te overtreffen waarvan de teller in het“Guiness Book of Records” op 315 muzikanten staat. Bedoeling is dat deze synchroon een regelmatige hartslag simuleren die vervolgens op hol slaat, net zoals het hartritme bij een VKF-patiënt. Meer informatie over het exacte tijdstip en locatie zal later meegedeeld worden.

Over voorkamerfibrillatie

VKFis een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een cerebrovasculair accident (cva, beroerte) kunnen veroorzaken.

VKF is de meest voorkomende hartritmestoornis en wordt frequenter met het ouder worden: vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 15 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar hebben te maken met deze stoornis.

Het aantal patiënten met voorkamerfibrillatie in België wordt geschat op 150.000 en dat cijfer zal tegen 2050 waarschijnlijk verdubbelen. De laatste 20 jaar is wereldwijd het aantal ziekenhuisopnames te wijten aan VKF toegenomen met 60 %.

VKF kan de volgende symptomen veroorzaken: hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. Bij 1 op 3 mensen geeft VKF helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt. Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien VKF bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om het hartritme zelf te leren controleren door het nemen van de polsslag.
www.mijnhartritme.be
10 feb 2012 09u58
meer over
zie ook rubriek