Combinatietherapie bij botmetastasen niercelkanker vergroot overlevingskans

Behandeling van niercelkanker met botmetastasen geeft betere resultaten als het medicijn sunitinib (Sutent, Pfizer) wordt gecombineerd met bisfosfonaat, dan met sunitinib alleen. Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat de overlevingskans aanzienlijk hoger is als ook bisfosfonaat wordt toegediend.
Botmetastasen zijn kwaadaardige tumoren in het bot, die van elders zijn uitgezaaid. In dit specifieke onderzoek werd gekeken naar botmetastasen die waren uitgezaaid van niercelcarcinoom (Renal Cell Carcinoma, RCC). niercelkanker wordt vaak behandeld met sunitinib (Sutent), een medicijn dat de groei van de tumoren in de nier op moleculair niveau stopt. Aan de andere kant wordt bisfosfonaat vaak gebruikt ter behandeling van botmetastasen, omdat het de afbraak van botweefsel tegengaat. Het Israëlische onderzoek suggereert nu dat het geheel meer is dan de som der delen: het lijkt erop dat de bisfosfonaat een anti-tumor werking heeft bij patiënten met RCC.

De artsen uit Tel Aviv kwamen tot deze bevinding na onderzoek van 209 niercelkanker patiënten die werden behandeld met sunitinib. Van deze groep hadden 76 patiënten te kampen met botmetastasen. De onderzoekers verdeelden de 209 patiënten in twee groepen, die min of meer gelijk waren qua prognose en medicijngebruik. Ook de patiënten met botmetastasen werden over beide groepen verdeeld. Het onderzoek liep van 2004 tot 2011. Na afloop van het onderzoek bleek de progressie-vrije overleving (de kans dat de patiënt in leven zal blijven zonder dat de ziekte verergert) en de algehele overlevingskans van de groep die zowel sunitinib als bisfosfonaten had gekregen een stuk hoger.

Het lijkt er dus op dat bij de behandeling van patiënten met niercelkanker een gecombineerde behandeling van bisfosfonaat met sunitinib tot betere resultaten leidt, dan behandeling met sunitinib alleen.
16 feb 2012 05u00