Vlaamse medische vorsers staan aan wereldtop

Een therapeutisch vaccin voor hiv-patiënten dat in Antwerpen is ontwikkeld, een implantaat tegen epilepsie bij het UZ Gent...: het ene Vlaamse ziekenhuis na het andere pakt uit met een medische primeur. "Geen toeval", klinkt het bij topvorsers. "Vlaanderen is wereldtop op het vlak van medisch onderzoek en innovatie. We moeten wel ferm knokken om onze koppositie te behouden." Met bijdrage van o.a. Philip Jorens, voorzitter van het Centrum voor Medische Innovatie.
Vlaamse onderzoekers pakken uit met ene primeur na de andere
"Waar onze Rode Duivels niet in slagen, trappen onze biomedische wetenschappers de bal wél in het doel met ongelooflijk veel wetenschappelijke publicaties en octrooien", zegt Philip Jorens, voorzitter van het Centrum voor Medische Innovatie. "Nergens ter wereld wordt zoveel 'fase 1-onderzoek' naar nieuwe medicijnen gevoerd (waarbij een behandeling voor het eerst getest wordt op mensen, red.). In vele disciplines staan we tien keer verder dan de Verenigde Staten." Deze week nog werd een neurostimulator tegen epilepsie voorgesteld in Gent. "Dat was het resultaat van acht tot tien jaar fundamenteel onderzoek", vertelt farmacoloog Norbert Fraeyman, die werkt voor zowel het UZ als de UGent. "Zo'n onderzoek is duur. Het UZ Gent trekt extra budgetten uit voor oncologie, immunologie, genetica en neurologie. Stuk voor stuk gebieden waarin we zo goed zijn dat onze onderzoekers kunnen concurreren met de rest van de wereld. Hen geven we graag een extra duwtje in de rug, in de hoop dat ze de absolute wereldtop halen."

Baanbrekend
De Vlaamse onderzoekers spelen in een hogere klasse dankzij de uitstraling van enkele Vlaamse spelers van absoluut wereldformaat. "Mensen als Peter Carmeliet, die baanbrekend werk levert in het onderzoek naar bloedvaten en het zenuwstelsel, of Christine Van Broeckhoven, die wereldwijd naam maakte met haar onderzoek naar alzheimerdementie, tillen het niveau van de hele sector op", zegt Piet Stinissen, decaan aan de UHasselt. "Zo ontstond een cultuur van te willen horen tot de wereldtop, en daarnaar te streven in samenwerking met het bedrijfsleven. Vlaanderen staat in de internationale top 10 van de biofarmaceutische industrie."

1 miljoen Chinezen
Maar de concurrentie is moordend. "Professor immunologie Bart Lambrecht, die onderzoek doet naar vaccins tegen astma, kon onlangs uitpakken met een primeur rond een vaccin tegen astma. De publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift was evenwel zo gespecialiseerd, dat ze de kranten niet haalde. Enkele weken na Lambrecht pakte een Amerikaans lab in een ander tijdschrift uit met exact dezelfde bevinding. Lambrecht was hen gelukkig voor geweest", aldus Fraeyman. Het wordt wel bijzonder moeilijk om onze voorsprong te behouden, waarschuwt Philip Jorens. "In China zullen dit jaar 1 miljoen wetenschappers hun doctoraat halen. Als we ons als kennismaatschappij niet goed voorbereiden, verliezen we binnen de kortste keren onze voorsprong." Zijn recent opgerichte Centrum voor Medische Innovatie ijvert voor meer samenwerking tussen de vijf Vlaamse universiteiten, de vier universitaire ziekenhuizen en de medische biotechbedrijven. "We namen een trage start, maar moeten er nu echt voor zorgen dat beloftevolle resultaten uit het lab sneller concreet uitgewerkt worden en bij de patiënt belanden."
Het Laatste Nieuws, 15-02-2012
15 feb 2012 07u40
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek