Vlaams onderzoek leidt tot vaccinatie van eigen witte bloedcellen tegen hiv

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en de Universiteit Antwerpen (UA) hebben een nieuw "therapeutisch vaccin" tegen hiv ontwikkeld en op vrijwilligers getest. Het gaat om een vaccin met eigen witte bloedcellen. Die worden uit het lichaam van de deelnemers gehaald en vervolgens "getraind" om het hiv-virus te herkennen en het te helpen bestrijden. Tot genezing van aids leidt de nieuwe methode echter vooralsnog niet. Dat meldt het ITG maandag in een persbericht.
Het voornaamste probleem met de behandeling van seropositieven is momenteel dat de geneesmiddelencocktail die het hiv-virus onder controle kan houden, geen blijvend effect heeft. Wie even stopt met de behandeling, ziet het virus massaal terugkeren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de "strijdcellen" (CD8-cellen) van ons lichaam te weinig steun krijgen van de zogenaamde dendritische cellen, die hen moeten vertellen wat en hoe ze best aanvallen. Het zijn die dendritische cellen die nu door onderzoekers uit het lichaam van seropositieven werden gehaald om hen het hiv-virus beter te leren kennen en te herkennen.

De dendritische cellen van de vrijwilligers werden tijdens het onderzoek verder gekweekt en "opgeladen" met bouwinformatie over hiv-eiwitten. Nadien werden ze met tussenpozen opnieuw in het lichaam van de seropositieven gebracht.

De strijdcellen bleken er vervolgens ook effectief beter in te slagen het hiv-virus te herkennen. Omdat dat virus zich heel snel kan vervormen, ontsnapt het echter nog steeds deels aan de aanvallen, en is een echte genezing nog veraf.
Belga© 2012 Belga
14 feb 2012 09u27
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek