Gegevensdeling in de zorg- en welzijnssector

Meer dan vierhonderd deelnemers, alsook Vlaams minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten en minister Jo Vandeurzen, woonden de Rondetafel bij en illustreerden de noodzaak aan continue afstemming om tot een performante gegevensdeling te komen over de verschillende actoren heen.
Het doel van de Rondetafel:
- Het formuleren van een gedragen visie rond gegevensdeling in de zorg in Vlaanderen
- Het verduidelijken van de context en de concrete beleidsopties.

Het evenement was het orgelpunt van een gestructureerd proces, waarbij door middel van een reeks interviews en workshops met onder andere artsen, professionele zorgactoren, patiëntenverenigingen, ziekenfondsen en industrie verwachtingen en pijnpunten in kaart zijn gebracht. Dit gebeurde onder begeleiding van het IBBT (Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie). Resultaat van dit proces is het visiedocument ‘(e)Zorgzaam Vlaanderen’ voorgesteld door Wim Dewaele, voorzitter van de Rondetafel en CEO van IBBT.

Flanders’ Care wil met dit document een duidelijke visie bieden om tot een (e)Zorgzaam Vlaanderen te komen, waarin eenzelfde efficiënt en kwaliteitsvol zorg- en welzijnsaanbod aan elke burger blijvend gegarandeerd kan worden onder nieuwe omstandigheden en waarin informatietechnologie essentiële ondersteuning biedt.

De overheid vervult in de implementatie van deze visie een belangrijke rol, met drie hoofdtaken: de actoren uit zorg en welzijn faciliteren tot het efficiënt gebruik van informatietechnologie, de zorggebruikers laten participeren in hun zorgtraject en de industrie aanzetten tot innoveren in lijn met de behoeften van de artsen en professionele zorgverleners en met de behoeften van de patiënten/cliënten. Hiertoe zijn er reeds de nodige implementatiestappen gezet, zowel op het orkestratie-niveau, het ict platform-niveau als op het implementatie-niveau.

Daarnaast zal Flanders’ Care blijven inzetten op het thema ict in de zorg en zullen daarbij de resultaten van de Rondetafel als basis aangewend worden voor verdere acties.

Over Flanders’ Care
Met Flanders’ Care wil de Vlaamse Regering de revolutionaire medisch-technologische vooruitgang aanwenden in het voordeel van de patiënten en voor industriële vermarkting van Vlaamse innovatie. De missie van Flanders’ Care is “op een aantoonbare wijze en door innovatie het aanbod van kwaliteitsvolle zorg verbeteren en verantwoord ondernemerschap in de zorgeconomie stimuleren.”

Flanders’ Care wil dit realiseren door het uitwerken en implementeren van innovatieve doorbraakprojecten in de zorg met maximale maatschappelijke en economische meerwaarde. Flanders’ Care wil de uitdagingen waarmee de zorg wordt geconfronteerd aangaan en Vlaanderen in dit domein positioneren als een internationale topregio. Flanders’ Care is een onderdeel van Vlaanderen in Actie. Flanders’ Care werd gelanceerd op 8 juli 2010. Sindsdien heeft Flanders’ Care zich ontwikkeld van een beleidsinitiatief tot een operationeel geheel dat verschillende geledingen binnen de Vlaamse overheid overspant.

Volgende afspraken zijn gemaakt:
  • Het toekennen van projectondersteuning binnen oproep 2 en 3 van de demonstratieprojecten: hiermee wordt doorgegaan op het elan van de eerste oproep. Naast een klassieke oproep is er ook een oproep voor zorgvernieuwingsprojecten zonder commercieel potentieel.
  • Op initiatief van de minister van Innovatie wordt nog voor de zomer een oproep gelanceerd voor de Proeftuin Zorginnovatie Vlaanderen. Deze proeftuin zal vertrekken vanuit de zorgvraag en moet aan de hand van experimenten oplossingen formuleren voor de maatschappelijke uitdagingen in de zorg (vergrijzing van de bevolking, zorgtekorten, langer thuis wonen, zorg omkadering,…).
  • Dag van de Zorg: ter gelegenheid hiervan worden de stakeholders samengebracht rond het actieplan ‘werk maken van werk’. De Dag van de Zorg vindt plaats op 18 maart 2012.Vandaag stelde de ‘Rondetafel ICT in de zorg’ een aantal principes voorop:
  • De zorggebruiker staat centraal. Hij bepaalt of zijn gegevens gedeeld mogen worden. Dat gebeurt via een zogenaamdopt-in-mechanisme.
  • De overheid schept een kader, bevordert internationale standaarden en faciliteert de vereiste ontwikkelingen. De overheid wordt geen softwareleverancier. Softwareontwikkeling is de verantwoordelijkheid van de markt. Maar randvoorwaarden waaraan software moet voldoen, kunnen wel vastgelegd worden door de overheid, na advies van de betrokken actoren in welzijns- en gezondheidszorg van de zorggebruikers.
  • De gegevensdeling zal beheerd worden door een Vlaams extern verzelfstandigd agentschap (EVA) in een privaatrechtelijke structuur.
  • Dat extern verzelfstandigd agentschap zal opgericht worden zonder overheidspersoneel en met een minimale kostenstructuur.
  • De Vlaamse regering wil maximaal aansluiten bij het federale e-Health-platform en dit aanduiden als dienstenintegrator voor gegevensdeling in welzijn. Vlaanderen zal volwaardig mede-eigenaar worden van e-Health. Het gedeelde eigenaarschap wordt vastgelegd in een samenwerkingsakkoord, dat bij wet en decreet bekrachtigd moet worden.
  • De Vlaamse overheid werkt aan de ontwikkeling van en financiert een basisdienst ‘Vitalink’ die deel kan uitmaken van het e-Health-platform. Vitalink ambieert het technisch mogelijk maken van operationele gegevensdeling in eerste instantie in de eerste lijn.
  • Deze principes moeten decretaal verankerd worden en berusten op voldoende vertrouwen en voldoende draagvlak om zo de geleidelijke uitbouw van het netwerk voor de gegevensdeling in de zorg mogelijk te maken.
13 feb 2012 16u24
meer over
zie ook rubriek