Chloorhexidine verlaagt neonatale sterfte

Reiniging van de navelstreng na de geboorte met desinfecterende chloorhexidine-oplossing geeft een forse verlaging van het risico op infectie en neonatale mortaliteit in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd op de website van The Lancet.
Een groot deel van de sterfte onder neonaten in derdewereldlanden komt door infecties, waarbij de navelstreng wordt gezien als belangrijke porte d’entree. De huidige WHO-aanbeveling luidt om de navelstrengstomp schoon te houden en geen andere materialen op de stomp aan te brengen (dry cord care), maar deze is gebaseerd op onderzoek in westerse landen onder hygiënische omstandigheden.

De studie van Shams El Arifeen c.s., uitgevoerd in Bangladesh, betrof bijna 30.000 baby’s verdeeld in drie groepen: de standaard dry cord care (controlegroep) werd vergeleken met het eenmalig reinigen van de navelstrengstomp met 4 procent chloorhexidine-oplossing direct na de geboorte en met dagelijkse reiniging gedurende een week na de geboorte. De kans op infectie was, vergeleken met de controlegroep, in beide chloorhexidinegroepen lager. Het risico op neonatale mortaliteit was lager in de eenmalige reinigingsgroep (RR 0,80), maar onverwacht niet lager in de multipele reinigingsgroep (RR 0,94). De auteurs wijten dit aan toeval.

Sajid Soofi c.s. onderzochten in Pakistan de rol van handen wassen en het gebruik van chloorhexidine bij het voorkomen van infecties. Het wassen van handen liet geen positief effect zien. De analyse van bijna 10.000 baby’s liet een verminderd infectierisico en een lagere mortaliteit zien bij dagelijks gebruik van chloorhexidine gedurende 14 dagen na de geboorte (RR 0,58 resp. RR 0,62).

Meer onderzoek in grootschalige studies is volgens de auteurs noodzakelijk, zodat aanbevelingen kunnen worden gedaan voor opname van het veilige en goedkope chloorhexidine in gezondheidsprogramma’s.

Links: The Lancet 2012, doi: als/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61877-1/fulltext>10.1016/S0140-6736(11)61848-5.
08 feb 2012 15u55
zie ook rubriek