Diabetes vergroot kans op aangeboren afwijkingen baby

Babyís hebben vier keer zoveel kans op een aangeboren afwijking als hun moeder diabetes heeft. Dit blijkt uit een onderzoek van Newcastle University dat onlangs is gepubliceerd in het blad Diabetologia. De wetenschappers analyseerden de gegevens van ruim 400.000 Britse vrouwen die tussen 1996 en 2008 zwanger waren. Van de vrouwen hadden er 1.677 diabetes type 1 of 2.
Uit het onderzoek bleek dat het risico op aangeboren afwijkingen, zoals een hartafwijking of een open ruggetje, bij de babyís van wie de moeder diabetes had flink toeneemt. als de vrouw diabetes had, was het risico op een baby met aangeboren afwijking 72 op 1000 babyís. Bij vrouwen die geen diabetes hadden, was dat 19 op 1000.

Veel van de afwijkingen ontwikkelen zich in de eerste zes weken van de zwangerschap' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>zwangerschap. De problemen doen zich vooral voor als de vrouw ongepland zwanger wordt, of als zij zich niet laat informeren bij een arts. Dit onderzoek benadrukt volgens het Diabetesfonds het belang van goede bloedsuikerwaarden voor en tijdens de zwangerschap.

Prof. dr. Arie Franx, hoogleraar Verloskunde in het UMC Utrecht, onderstreept de resultaten van dit onderzoek. Uit Nederlands onderzoek onder vrouwen met diabetes type 1 bleek al eerder dat het risico op ernstige afwijkingen bij de baby flink beperkt kan worden door een goede diabetesinstelling en het slikken van foliumzuur. Maar zelfs dan blijft het risico op aangeboren afwijkingen verhoogd (4,2%) in vergelijking met vrouwen zonder diabetes (1-2%).
08 feb 2012 06u50
Bron: gezondheid
meer over
zie ook rubriek