Borstkankermedicijn verzwakt botten

Het medicijn exemestaan, dat het risico op borstkanker bij vrouwen met een grote kans hierop aanzienlijk verlaagt, heeft een negatief effect op de botdichtheid. Dat laat een studie in The Lancet Oncology zien. Eerder werd gedacht dat het nadelige effect van deze aromataseremmer op het skelet beperkt was, waardoor het middel geschikt leek ter preventie van borstkanker. Maar dat wordt nu weer betwijfeld.
Vorig jaar bleek uit de Canadese Mammary Prevention 3-trial (MAP.3) dat een behandeling met exemestaan het ontstaan van borstkanker kan voorkomen. In deze studie kregen vrouwen met een relatief hoog risico op borstkanker, bijvoorbeeld door familieleden met de aandoening, exemestaan of een placebo. In de met exemestaan behandelde groep werd een 65 procent lager risico gezien op het ontstaan van borstkanker.

Hoewel bekend is dat aromataseremmers kunnen leiden tot botverlies zijn er aanwijzingen dat exemestaan dit effect in mindere mate heeft of zelfs de botaanmaak kan stimuleren. Ook in de MAP.3-studie werden niet meer fracturen gezien in de met exemestaan behandelde groep, maar de onderzoekers benadrukten dat het onderzoek eigenlijk te klein was om over dit aspect uitspraken te kunnen doen.

Om hierover toch meer te weten te komen voerden Angela Cheung en collega’s een subgroepanalyse van de studie uit. Zij analyseerden met behulp van CT-scans de effecten op de botdichtheid bij 176 vrouwen behandeld met exemestaan en bij 175 vrouwen die een placebobehandeling kregen. Na twee jaar was de botdichtheid in de met exemestaan behandelde groep aanmerkelijk sterker afgenomen, ongeveer drie keer meer. Daarbij waren de dikte en de oppervlakte van het zogenoemde corticale bot in de behandelde patiënten afgenomen met 8 procent ten opzichte van een afname van 1 procent in de placebogroep.

De bevindingen onderstrepen het belang van een adequate inname van calcium en vitamine D en het monitoren van de botdichtheid bij een behandeling met exemestaan, stellen Cheung en medewerkers. Ook benadrukken ze het belang van een zorgvuldige afweging van de voordelen en risico’s van het gebruik van exemestaan voor de primaire preventie van borstkanker.

The Lancet Oncology, online publicatie 7 februari.
Bone density and structure in healthy postmenopausal women treated with exemestane for the primary prevention of breast cancer: a nested substudy of the MAP.3 randomised controlled trial