Ontstekingen luchtwegen kunnen gemeten worden in uitademingslucht

Ontstekingen van de luchtwegen kunnen worden vastgesteld door via een buis in de uitademingslucht ontstekingsfactoren als IL-2, IL-4, IL-8 of IL-10 te bepalen. Dat schrijven onderzoekers van de afdeling Kinderlongziekten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ in het jongste nummer van het tijdschrift Pediatric Allergy and Immunology.
Ook bij kinderen jonger dan 6 jaar kunnen dan ontstekingen als astma worden gediagnosticeerd. Die techniek maakt gebruik van een gekoelde buis, waar de kinderen door ademen. De uitademingslucht condenseert tegen de wand, en in het vocht worden de ontstekingsfactoren bepaald.

Nauwkeurig
Er bestaan al enige jaren commerciële instrumenten die uitademingslucht condenseren, maar deze zijn niet zo nauwkeurig. "Ons apparaat vangt de niet-gecondenseerde lucht op en voert die opnieuw langs de koele wand”, zegt de eerste auteur van het artikel, epidemioloog dr. Kim van de Kant. “Daardoor is de opbrengst van mogelijke ontstekingsfactoren veel hoger. Met dit nieuwe apparaat kunnen we bij jonge kinderen na slechts tien minuten door de buis ademen al voldoende condensaat opvangen voor een betrouwbare analyse.”

In het onderzoek - waar Van de Kant onlangs op promoveerde - werd bij 230 kinderen van gemiddeld ruim 3 jaar oud uitademingslucht opgevangen en geanalyseerd. Daaronder waren kinderen met chronische 'piepklachten', kinderen met piepklachten van voorbijgaande aard, en kinderen zonder astmatische klachten. Uit de analyses bleek dat kinderen die op een leeftijd van vijf jaar nog steeds piepten (de chronische piepers), al op jonge leeftijd meetbaar meer ontstekingsfactoren in hun adem hadden dan kinderen zonder piepklachten.

Klachten
Ongeveer 30 procent van de Nederlandse peuters heeft last van astmatische klachten, zoals piepen of zagen op de borst, maar van die groep ontwikkelt uiteindelijk slechts 30 procent daadwerkelijk astma, met bijbehorende ontsteking. In de studie konden de Maastrichtse onderzoekers nog geen significant verschil aantonen in de hoeveelheid ontstekingsfactoren bij persisterende of voorbijgaande piepklachten. De komende tijd willen de onderzoekers de techniek zo ver verfijnen dat ook dat verschil meetbaar zal worden.
09 feb 2012 09u09
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek