Griepepidemie klopt aan de deur

Naast de extreme koude, is ook de griep in ons land sinds vorige week in opmars. De griepepidemie die zich eerst aankondigde in enkele Zuid-Europese landen, klopt momenteel ook in BelgiŽ aan de deur. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) in Brussel.
Het aantal patiŽnten dat met griepsymptomen naar de huisarts trok, lag vorige week op 136 per 100.000 inwoners. Van de stalen die naar het Nationaal Referentiecentrum voor Influenza (op het WIV-ISP) werden verstuurd, testte 40 procent positief voor het griepvirus, wat wijst op een circulatie van het virus in de algemene bevolking.

ďUitzonderlijk is het niet dat de griep ons tegen het einde van de winter treftĒ, zegt Dr. Viviane Van Casteren, ďhet griepseizoen loopt immers van november tot aprilĒ.
Of het grotere aantal grieppatiŽnten iets te maken heeft met de extreme koude van de laatste week, wil Dr. Van Casteren niet gezegd hebben. ďHet klopt dat de start van de epidemie samenvalt met de eerste echte winterkoude, maar er bestaan tot op vandaag geen harde wetenschappelijke bewijzen die het verband leggen tussen overdracht van het griepvirus en lage temperaturen.Ē

Goed om weten is dat de varianten van het virus die in Europa circuleren zijn opgenomen in het griepvaccin. Wie zich heeft laten vaccineren is dus beschermd. Personen die tot een risicogroep (personen ouder dan 65, zwangere vrouwen vanaf het tweede trimester, mensen met een chronische ziekte) behoren en die nog niet gevaccineerd zijn, wordt aangeraden om zich nog snel te laten vaccineren. Een epidemie duurt doorgaans een achttal weken, en het vaccin biedt na twee weken bescherming, dus het loont voor deze mensen zeker de moeite om zich nog snel naar de huisarts te reppen.
09 feb 2012 09u11
Bron: Belga
meer over
zie ook rubriek