Darmkankeronderzoek vanaf 2014 bij 1,9 miljoen Vlamingen

“Uit proefonderzoek blijkt dat meer dan 40% van de bevolking bereid is mee te werken an zo’n screening”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. Elk jaar krijgen meer dan vijfduizend Vlamingen de diagnose kanker, en sterven er 1.800 à 2.000 aan de ziekte. “Bij een goed screeningsprogramma daalt het sterftecijfer met 20%. Jaarlijks zal men op die manier in Vlaanderen zo’n 400 sterfgevallen kunnen voorkomen”, zegt Vandeurzen. Vandaar het belang van een brede screening bij de bevolking.
De grote lijnen van dit onderzoek zijn de volgende:
- Op kruissnelheid zullen alle Vlamingen tussen 50 en 74 jaar uitgenodigd worden om een staal van hun stoelgang te laten onderzoeken. Concreet gaat het in totaal om meer dan 1.900.000 mensen, ofwel bijna een Vlaming op drie.
- Dit onderzoek wordt gefaseerd uitgerold. De doelgroep zal vanaf 2014 over een periode van 2 jaar een uitnodiging ontvangen.

Waarom deze doelgroep?
Het risico op dikkekanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>darmkanker is niet voor iedereen gelijk: sommige mensen hebben een verhoogd risico doordat ze erfelijk of familiaal belast zijn of doordat ze lijden aan bepaalde chronische aandoeningen zoals colitis ulcerosa (chronische darmontsteking) of de ziekte van crohn. Voor deze mensen zijn andere opvolgingsmethoden beter geschikt dan de test die in het bevolkingsonderzoek zal worden aangeboden. Bij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek zal informatie gegeven worden over de factoren die maken dat iemand een verhoogd risico kan hebben en wat die persoon dan best kan doen. Ook de huisartsen en gastro-enterologen zullen uitgebreid geïnformeerd worden over het opzet en het verloop van de screening.

darmkanker: vroeg opspoorbaar en geneesbaar
Darmkanker is jaren vooraf opspoorbaar en geneesbaar. De kans op overleving hangt heel erg af van het tijdstip waarop de tumor wordt ontdekt. In de meeste gevallen is dikkedarmkanker een traag ontwikkelende ziekte, het duurt gemiddeld tot 10 jaar vooraleer een poliep, een uitstulping in de wand van de dikke darm, zich ontwikkelt tot een kwaadaardig gezwel. Hoe vroeger in zijn ontwikkeling de kanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing: als de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, heeft 95% van de patiënten uitzicht op een minimumoverleving van 5 jaar.

Voordelen wegen op tegen nadelen
Systematische vroegtijdige opsporing via een bevolkingsonderzoek kan dus veel gezondheidswinst opleveren. Toch zijn er ook nadelen verbonden aan een bevolkingsonderzoek. Het is zo dat in een aantal gevallen het resultaat van de test afwijkend zal zijn zonder dat er iets aan de hand is. Ook zullen tijdens de colonoscopie, het kijkonderzoek in de dikkedarm, soms poliepen worden weggenomen die nooit tot kanker zouden leiden. De personen waarbij dit voorkomt worden dan ten onrechte ongerust gemaakt of behandeld. Het probleem is echter dat de evolutie van darmpoliepen moeilijk vooraf ingeschat kan worden en dat ze daarom vaak preventief worden verwijderd. Ook komt er bij een colonoscopie af en toe een verwikkeling voor, bijvoorbeeld een inwendige bloeding.

Conclusie: ondanks een aantal nadelen wegen de voordelen van een dergelijk onderzoek zwaarder door.
03 feb 2012 08u45
meer over
zie ook rubriek