Adolescentie: een risico?

De Vrije Universiteit Brussel en Uitstraling Permanente Vorming nodigen u graag uit op de provinciale contactdagen 2012. Op deze provinciale contactdag voor mensen werkzaam in het secundair onderwijs krijgt u een sociaalpsychologisch wetenschappelijk overzicht van studies naar adolescentie.
De adolescentie als overgangsfase tussen kindertijd en volwassenheid werd en wordt vanuit verschillende disciplines uitvoerig bestudeerd. De stereotype omschrijving van deze levensfase als moeilijk en problematisch trotseert de tijd. De verander(en)de maatschappij en recente onderzoeksresultaten zijn echter aanleiding tot nuancering en herdefiniëring.
In de vakgroep Klinische en levenslooppsychologie wordt reeds gedurende een 20-tal jaar onderzoek gedaan in het vakgebied van de adolescentiepsychologie. Tijdens deze contactdag willen we hierover rapporteren en van gedachten wisselen. Na een inleiding over de huidige ontwikkelingspsychologische visie op de adolescentie wordt dieper ingegaan op twee lopende onderzoeksprojecten.
Eerst komt het onderzoek met de Zinnenaanvullijst Curium (ZALC) bij Vlaamse adolescenten uit ASO, TSO en BSO aan bod. Dit onderzoek laat een grote variabiliteit in de psychosociale maturiteit bij onze secundaire schoolpopulatie zien. Er blijken verschillen tussen jongens en meisjes en in de verschillende opleidingsvormen. Adolescenten met een leerstoornis en adhd lopen daarnaast een grotere kans om achterop te lopen op het vlak van de psychosociale ontwikkeling ten opzichte van leeftijdsgenoten, wat voor hen een bijkomende moeilijkheid kan betekenen in de schoolloopbaan. Daarna wordt vanuit de gegevens van het ESPAD/VLASPAD-onderzoek (European School survey Project on alcohol and other drugs/Vlaams Schoolonderzoeksproject naar alcohol and andere drugs) ingegaan op risicogedrag van jongeren.
Daarbij willen we graag o.a. volgende onderwerpen aansnijden: Zijn we op de goede weg naar de gezondheidsdoelstellingen 2015 van de Vlaamse regering? Hebben we een duidelijk beeld op risico- en protectieve factoren? Welke rol speelt de school in het onderzoek naar risicogedrag? Tevens willen we van de gelegenheid gebruik maken de keyresultgenerator voor te stellen, die toelaat de databank van VLASPAD elektronisch te consulteren.
PROGRAMMA Ado! (lescentie): een risico?
9u Onthaal
9u30 Welkom door de (vice-)rector vub
9u40 Adolescentie: mythes en recente feiten, Prof.dr. Caroline Andries
10u10 Psychosociale maturiteit van de secundaire schoolpopulatie:
Onderzoek met Zinnenaanvullijst Curium (ZALC), Els Mampaey
10u50 Pauze
11u10 ESPAD/VLASPAD: Een schoolsurvey naar risicogedrag bij jongeren, Drs. Patrick Lambrecht
11u50 Reflecties, vragen en discussie
12u20 Lunch
In de bijlage staat een samenvatting van het onderzoek dat wetenschapper Els Mampaey verrichte naar “Psychosociale maturiteit van de secundaire schoolpopulatie” De eerste contactdag is op 7 februari 2012 in Wemmel, in het Horeca-en Sportinstituut, Zijp 14-16. Meer informatie is te vinden op http://www.vub.ac.be/events/2012/provinciale-contactdagen-ado-lescentie-een-risico.
Meer info
Uitstraling Permanente Vorming vzw
Dhr. Gert De Coorde, directeur
T 02 629 27 50 – E gdecoord@vub.ac.be - W www.vub.ac.be/UPV
01 feb 2012 16u06
meer over
zie ook rubriek