Databank voor jonge alcoholverslaafden op komst

Een schoolfuif in Zottegem liep afgelopen weekend drastisch uit de hand. Vijf jongeren, van wie de jongste amper veertien was, belandden na overvloedig drankgebruik in comateuze toestand op de spoeddienst. Ons land werkt nu aan een registratiesysteem voor jonge alcoholverslaafden.
Het verhaal doet denken aan het zogenaamde binge drinking, de trend waarbij jongeren zich in een rotvaart lazarus drinken en in veel gevallen op de spoeddiensten belanden. In Nederland steeg het aantal gevallen van jongeren met een dergelijk alcoholprobleem' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>alcoholprobleem van 297 in 2007 naar 684 in 2010.

Amper cijfers
Of het probleem ook in België bestaat, is moeilijk te bepalen, zegt Marijs Geirnaert van de vzw Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD). "Er bestaan in ons land voorlopig amper cijfers van het fenomeen", zegt zij. "Wanneer jongeren onder invloed van alcohol worden binnengebracht op de spoedafdeling, wordt dat niet als dusdanig geregistreerd."
Aan die lacune komt binnenkort een einde, want op initiatief van de Belgische Vereniging van Kinderartsen komt er een registratiesysteem voor jongeren en kinderen met een alcoholverslaving. "Via een rondzendbrief vragen we alle huis-, spoed- en kinderartsen om een online document in te vullen wanneer ze een jongere onder invloed hebben behandeld", zegt professor José Ramet, diensthoofd pediatrie aan het UZ Antwerpen en coördinator van het initiatief.

Kinderen van negen jaar
Op die manier hoopt Ramet de schaal van het probleem in België in kaart te brengen. "We hebben het gevoel dat het probleem groter wordt, maar willen dat met objectieve gegevens kunnen staven. We zien kinderen van negen tot tien jaar die al risicogedrag vertonen. Het is belangrijk dat we kunnen inschatten hoe vaak zulke gevallen voorkomen."
De gegevens kunnen volgens Ramet dienen om ouders en artsen te sensibiliseren en om een programma op te stellen voor kinderen met een alcoholprobleem.
31 jan 2012 09u23
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek