Onkelinx : Laat PIP-implantaten verwijderen

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx heeft beslist de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) op te volgen en de patiŽnten met borstimplantaten geproduceerd door de firma PIP aan te bevelen deze te laten verwijderen.
Risico op scheuren
De HGR wijst erop dat geen enkel verhoogd risico op kanker werd aangetoond. Maar de raad stelt dat de siliconen omhulsels en de gel die ze bevatten niet overeenstemmen met het erkenningsdossier en dat de PIP-implantaten een abnormaal risico vertonen op scheuren, waardoor irriterende gel zou gaan lekken wat ontstekingsreacties kan veroorzaken. Daarom volgt de Hoge Gezondheidsraad de eerdere aanbeveling van het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (fagg) om de gescheurde implantaten dringend te laten verwijderen.

Wat de nog ongeschonden implantaten betreft, beveelt de HGR aan om ze binnen een redelijke termijn en zonder overhaasten te laten wegnemen. Voor de patiŽnten die deze verwijdering weigeren, beveelt de HGR een verscherpte follow-up aan, met om de 6 maanden een MRI-onderzoek.
01 feb 2012 16u02
Bron: De Morgen
zie ook rubriek