54 incidenten gemeld met metalen kunstheup van DePuy

In BelgiŽ zijn er 54 incidenten gemeld met metalen kunstheupen van het merk DePuy, meerbepaald de types ASR XL Acetular System en ASR XL Hip Resurfacing System. De meldingen, aan de Evaluatiecommissie voor medische hulpmiddelen, dateren uit de periode september 2010 en januari 2012, zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).
In september 2010 riep de Amerikaanse producent DePuy de twee types metalen kunstheupen terug omdat vrijgekomen metalen voor pijn en zwellingen konden zorgen.

screening
In BelgiŽ was er vůůr de terugroeping ťťn incident gekend, net na de terugroeping waren er zeven patiŽnten die een probleem hadden en tussen de terugroeping en januari 2012 steeg dat aantal tot 54. "Die mensen ondergingen een controle-ingreep, maar er is geen enkele melding dat een heup volledig moest vervangen worden", aldus Ann Eeckhout (fagg).

Na de terugroeping werd een taskforce opgericht met vertegenwoordigers van het RISIV, de FOD Volksgezondheid, het fagg, verzekerings- en verzorgingsinstellingen. "Bedoeling is om een goede analyse van het probleem te maken en een goede patiŽntenopvolging te voorzien. Het bedrijf heeft aan alle ziekenhuizen en orthopedisten een informatiebundel bezorgd."

Richtlijnen
Behalve de opvolging van de incidenten is er een werkgroep opgestart om een algemene communicatiecampagne uit te werken naar orthopedisten. "Richtlijnen moeten adviseren welk soort prothese bij welke patiŽnt hoort." Verder wordt ook gewerkt aan een register voor medische hulpmiddelen, waar onder meer ook heupprothesen in zouden opgenomen worden.
31 jan 2012 20u24
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek