Diabetes verslechtert gehoor

BAARN - Diabetes kan er voor zorgen dat vrouwen met het ouder worden slechter gaan horen. Vooral als ze de bloedsuiker niet goed controleren. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Volgens een onderzoeksteam van het Henry Ford Hospital in Detroit horen vrouwen met diabetes tussen de 60 en 75 beter als zij hun diabetes goed onder controle houden.
Het gehoorniveau blijft zelfs ongeveer gelijk aan dat van leeftijdsgenoten zonder diabetes. gehoorverlies lijkt ook meer voor te komen bij vrouwen met diabetes onder de zestig, zelfs als zij goed met hun ziekte om gaan.

Ouder worden
"Een bepaalde mate van gehoorverlies is een normaal onderdeel van het ouder worden", vertelt onderzoeker Derek Handzo. "Bij patiŽnten met diabetes wordt dit proces echter vaak versneld, zeker als de patiŽnt de bloedglucose niet goed onder controle houdt met een dieet of medicijnen."

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 990 patiŽnten. Bij mannen, was in alle gevallen sprake van meer gehoorverlies. Onafhankelijk van hun leeftijd en of ze wel of geen diabetes hebben. "Jongere mannen horen al zoveel slechter dat het eventuele effect van diabetes wordt gemaskeerd", aldus Handzo.
30 jan 2012 13u41
Bron: Nu.nl
meer over
zie ook rubriek