Dementieorganisaties willen verbod op vastbinden

Een drietal dementieorganisaties wil dat er in de wet een verbod komt op het vastbinden met onrustbanden en verpleegdekens. Het huidige wetsvoorstel Zorg en Dwang dat woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken zou volgens de organisaties onvoldoende bescherming bieden aan mensen met dementie.
Het wetsvoorstel Zorg en dwang moet mensen met dementie beschermen tegen onnodige vrijheidsbeperking. alzheimer Nederland, Innovatiekring dementie en LOC zeggenschap in zorg willen een verbod op het vastbinden (fixatie) met onrustbanden en verpleegdekens. Zij vinden dat fixatie om probleemgedrag tegen te gaan, juist averechts werkt.’ Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft uitgewezen dat dat zorginstellingen veilig met fixatie kunnen stoppen, zonder dat dit leidt tot meer ernstige valletsels of meer gebruik van kalmerende medicatie of extra kosten.’

Terugdringen
In het veld is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het terugdringen van vrijheidsbeperking. Veel instellingen gebruiken inmiddels de Zweedse band niet meer. LOC vindt dat het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen altijd tijdelijk moet zijn. 'als dat niet lukt is het belangrijk dat zorgaanbieders advies vragen. Wij stellen voor dit in het wetsvoorstel Zorg en dwang op te nemen.'

antipsychotica
Verder wordt er volgens de dementieorganisaties nog op grote schaal antipsychotica toegediend aan mensen met dementie, ondanks de ernstige bijwerkingen. ‘Jaarlijks sterven er er 550 tot 760 ouderen aan de bijwerkingen van antipsychotica.’ Het huidige wetsvoorstel biedt onvoldoende bescherming en zet zelfs de deur open voor meer vrijheidsbeperking, menen de organisaties. Zij pleiten daarom om het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen en het verbod op fixatie in de wet op te nemen.

Woensdag 25 januari om 18.30 en donderdag 26 januari om 10.15 uur wordt de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten in de Tweede Kamer behandeld.
25 jan 2012 11u31
meer over
zie ook rubriek