Aantal hersentumoren neemt niet toe

Het aantal gliomen, de meest voorkomende vorm van hersentumoren, is in de Scandinavische landen niet toegenomen. Het lijkt er dus op dat mobiele straling van gsm’s de kans op kanker in de hersenen niet verhoogt, stellen wetenschappers van de Karolinska Instituut in Zweden. Al jaren doen wetenschappers onderzoek naar de vraag of mobiele straling de kans op kanker verhoogt of niet. Verschillende kleine studies hebben een verband aangetoond tussen veelvuldig gsm-gebruik en het ontstaan van hersentumoren.
Dat zou in de statistieken terug te zien moeten zijn, dachten de Zweedse onderzoekers. ‘Inwoners van de Scandinavische landen waren snel met het gebruiken van de techniek van mobiele telefonie en gsm’s zijn wijdverspreid onder de bevolking’, zegt professor Maria Feychting.

Bovendien beschikken de noordelijke landen over kankerregistraties van een zeer hoge kwaliteit, ‘wat het uitstekend mogelijk maakt om veranderingen in het vóórkomen van hersentumoren te signaleren.’

Maar de onderzoekers zien op dit moment dus helemaal geen toename van het aantal gliomen.

De wetenschappers hebben ook geanalyseerd hoe groot de kans is dat – áls er een verband is tussen gsm-straling en kanker – dat die in de Scandinavische statistieken terug te zien is. Dat zou volgens de onderzoekers zeker het geval zijn als de risico’s die in eerdere kleine studies waren gevonden waar zouden zijn. Maar aangezien de cijfers geen toename laten zien, twijfelen de Zweedse onderzoekers aan de validiteit van de kleine studies.

Professor Feychting wijst er wel op dat hun analyses geen informatie geven over mogelijke risico’s na 20 of 30 jaar mobiel bellen. ‘ Dus het blijft belangrijk om de statistieken in de toekomst te blijven volgen om te zien of er veranderingen optreden in het aantal hersentumoren.’
26 jan 2012 07u01
Bron: gezondheid
zie ook rubriek