Artrose in toekomst beter te voorspellen

UTRECHT - Dankzij digitale analyse van kniefotoís is beter te voorspellen welke patiŽnten met pijnklachten later artrose zullen krijgen. Dat stelt Margot Kinds van het UMC Utrecht. Zij promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht. Als patiŽnten nu met pijnklachten in knie of heup bij de huisarts komen laat die vaak een rŲntgenfoto maken. Maar deze foto wordt vooral gebruikt om jaren later te kunnen zeggen of een gewricht verslechterd is of niet.
Gewrichtsschade
artsen beoordelen patiŽnten voornamelijk aan de hand van pijnklachten, maar dit is niet perfect. Van de patiŽnten die pijnklachten hebben, krijgt slechts eenvijfde deel vijf jaar later duidelijke gewrichtsschade.

Kinds verbeterde de voorspelling van gewrichtsschade in haar onderzoek. De foto die bij het allereerste artsenbezoek gemaakt wordt, blijkt al een voorspellende waarde te hebben.

artrose
Zij gebruikte de gedetailleerde informatie uit rŲntgenfotoís van duizend patiŽnten om hen beter in te delen. Kleine afwijkingen in gewrichtsspleet (een maat voor kraakbeendikte) en het ontstaan van botuitgroeisels blijken het verloop van de artrose over de daaropvolgende vijf jaar te voorspellen.
Van de patiŽnten die volgens Kindsí nieuwe indeling deze veranderingen op rŲntgenfotoís laten zien, krijgt ruim de helft later duidelijke gewrichtsschade. De betere indeling versnelt wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen.
24 jan 2012 12u14
Bron: Nu.nl
meer over
zie ook rubriek