Algemene gezondheid van de Vlaming lijkt te beteren. Nu het druggebruik nog.

Een stand van zaken van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen die Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen vandaag voorstelde, maakt duidelijk dat het met de algemene gezondheid van de Vlaming de goede kant op gaat. Jongeren drinken minder, maar moeten van de drugs blijven. En vrouwen moeten de fles laten staan.
Aan de meest alarmerende tendensen wil de minister prioriteit geven: su´cidepreventie en alcohol- en tabaksgebruik (drinken en roken scoren hoe dan ook hoog, ondanks de dalende trend). De vaccinatiestrategie waarmee Vlaanderen Europees gezien goed scoort, is wel aan een opfrisbeurt toe.

alcoholmisbruik
ôHet meeste succes tot nu toe is geboekt rond het alcoholgebruikö, zegt jo vandeurzen. ôDe gezondheidsdoelstelling daaromtrent is gehaald. Wat het gebruik van illegale drugs betreft (het gaat dan vooral over cannabis), is er helaas sprake van een lichte stijging.ö Ook bij jongvolwassenen (18 tot 35 jaar) lag het cannabisgebruik in 2008 hoger dan in 2004. Het roken gaat bij die doelgroep wel de goede kant op, maar overmatig drinken stijgt dan weer bij vrouwen.

Actieplannen
De aanpak van het gebruik van die middelen middels een actieplan is een van de prioriteiten van minister Vandeurzen voor dit jaar. Hij wil ook de gezondheidsdoelstelling voor vaccinatie actualiseren (tijdens een conferentie op 21 april) en een actieplan voor su´cidepreventie is in de maak. Er wordt gemikt op 20 procent minder zelfdodingen in 2020 (in vergelijking met 2000).
24 jan 2012 13u00
meer over

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
zie ook rubriek