Seks meestal veilig voor hartpatiŽnten

PatiŽnten met een cardiovasculaire aandoening kunnen zich doorgaans met een gerust hart overgeven aan seksuele activiteit. Dat stelt de American Heart Association (AHA), die in een stuk op de site van Circulation, een reeks van aanbevelingen geeft over het samengaan van seks en hartziekten.
Een greep uit die adviezen. Na diagnose van een cardiovasculaire ziekte is het altijd raadzaam de conditie van een patiŽnt nog eens goed te evalueren, alvorens hij of zij weer seksueel actief wordt. Verder moeten vrouwen met hart- en vaatziekten altijd advies krijgen over de veiligheid van anticonceptiemiddelen in het licht van hun patiŽntenprofiel.

En patiŽnten met een ernstige hartziekte bij wie al symptomen optreden tijdens minimale inspanning moet seksuele activiteit worden ontraden, totdat hun ziekte na behandeling in een stabiele fase is beland.

Medicijnen waarvan bekend is dat ze cardiovasculaire symptomen verbeteren of de overlevingskans vergroten, mogen patiŽnten niet worden afgeraden omdat ze een negatief effect hebben op seksuele functies.

Geruststellend bij dit alles is overigens, aldus de AHA, dat het absolute risico op een cardiovasculair event, zoals een hartaanval of pijn op de borst, tijdens seksuele activiteit Ďminuscuulí is, omdat seks meestal Ďweinig tijdí in beslag neemt.

Henk Maassen

Circulation 2012; doi: 10.1161/CIR.0b013e3182447787
19 jan 2012 14u14
meer over
zie ook rubriek