Chirurgische wereldprimeur in Brugse AZ Sint-Jan

In het AZ Sint-Jan in Brugge hebben twee chirurgische teams op 2 januari voor een wereldprimeur gezorgd, toen ze een kwaadaardig slokdarmletsel bij een 72-jarige patiënte gelijktijdig via de buik en de borstkas verwijderden. Dat heeft het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV bekendgemaakt in een persbericht.
De twee teams stonden onder leiding van dokters Bruno Dillemans en Jan Lesaffer. Zij werkten voor de slokdarmoperatie samen met een gespecialiseerd team voor anesthesie.

endoscopie
De ingreep is complex, delicaat en tijdrovend, en wordt doorgaans uitgevoerd via een grote open insnede, meldt het ziekenhuis. Meer en meer wordt daarbij ook endoscopie toegepast. Dat is een inwendig onderzoek door middel van een endoscoop, een instrument met een flexibele buis om in het lichaam te kunnen kijken.

Wereldprimeur
Tot op heden voerden de chirurgen beide fasen, via de buik en via de borstkas, steeds afzonderlijk uit. De twee teams in het AZ Sint-Jan zorgden echter voor een wereldprimeur door beide fasen van de endoscopische slokdarmverwijdering gelijktijdig uit te voeren. Daarbij werd de operatietijd gevoelig ingekort en konden de chirurgen sommige cruciale stappen van de ingreep veiliger en sneller uitvoeren.

Het ziekenhuis meldt nog dat de 72-jarige patiënte vlot van de gecombineerde ingreep herstelde.
13 jan 2012 09u05
zie ook rubriek