Prijzen van geneesmiddelen moeten omlaag

Zodra een geneesmiddel in een buurland goedkoper wordt, moet ook hier een prijsdaling doorgevoerd worden. Dat staat in de beleidsnota die minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a) vandaag presenteert. Bovendien komt er een jaarlijkse prijsvergelijking. Deze maatregel moet niet alleen de prijs voor bepaalde medicijnen in ons land doen verlagen, hij geldt ook als besparing voor de federale overheid. Goedkopere geneesmiddelen betekenen immers ook dat het Riziv voor minder moet tussenkomen.
België zal, net zoals onder meer in Frankrijk vandaag het geval is, een systeem invoeren dat de farmaceutische bedrijven verplicht om prijsverlagingen in de buurlanden te melden. Daarop moet dan een prijsdaling volgen in ons land. Hoe dat precies zal worden berekend en uitgevoerd, wordt momenteel nog besproken in werkgroepen.

Vandaag bestaat zo'n regeling helemaal niet. De prijs van een medicijn wordt vastgelegd, met mogelijke prijsschommelingen in andere landen wordt daarop geen rekening meer gehouden.

Naast de meldplicht voor prijsstijgingen door de farmaceutische industrie, zal de FOD Economie elk jaar ook een prijsvergelijking uitvoeren met de buurlanden. "De bedoeling is dat er geen geneesmiddelen bij ons op de markt zijn die duurder zijn dan in de ons omringende landen", klinkt het op het kabinet van Vande Lanotte.

"De prijzen van geneesmiddelen waarvan het patent nog niet is verstreken, zijn in ons land vandaag al relatief goedkoper", meldt Leo Neels van pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie. "Medicijnen waarvan het patent wel al is verstreken en generische geneesmiddelen (de zogenaamde 'witte producten' bij de apotheek, KW) zijn over het algemeen dan weer duurder in ons land in vergelijking met de buurlanden." Vooral de prijs van die laatste zal dus na de eerste prijsvergelijking met de buurlanden worden aangepast.

Vande Lanotte wil duidelijk versneld deze maatregelen doorvoeren. "Het is onze ambitie om dit in de programmawet van eind januari te passen", klinkt het. Momenteel zijn werkgroepen in de weer en binnenkort volgt nog overleg met de farmaceutische industrie. Die laatste staat overleg niet in de weg. "We willen gesprekken voeren", zegt Neels van pharma.be. "Maar alles hangt wel af van de manier waarop dit systeem wordt uitgerold. De farmaceutische sector, met dertigduizend jobs, is belangrijk in ons land."
10 jan 2012 05u41
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek