Motivatie belangrijkste factor om te stoppen met roken

Bij de start van een nieuw jaar nemen veel mensen zich voor om te stoppen met roken. Tabakoloog Michel Wouters, verbonden aan de dienst longziekten van het UZA, vertelt over drie hulpmiddelen om te stoppen met roken. Wilskracht blijkt onontbeerlijk.

In het uza krijg ik vooral mensen over de vloer die vanwege gezondheidsredenen moeten stoppen met roken", vertelt Michel Wouters, tabakoloog bij de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding en verbonden aan de dienst longziekten van het Universitair ziekenhuis Antwerpen.


"Tijdens een eerste gesprek probeer ik te weten te komen hoe mensen zelf denken over deze ommezwaai in hun leven."


Vanuit het rokersprofiel van de patiënt schat Wouters in welke van drie basishulpmiddelen het meest geschikt is.


"Vooreerst hebben we de nicotinevervangende middelen, zoals pleisters, zuigtabletten en kauwgom. Zij temperen de drang naar nicotine en de ontwenningsverschijnselen.


Een tweede mogelijkheid is de 'nicotinevrije pil' Zyban, een medicijn dat de ontwenningsverschijnselen afremt en alleen op voorschrift verkregen kan worden. Bij gebruik komt er meer dopamine vrij in de hersenen, waardoor men zich beter voelt."


Een derde optie is volgens Wouters champix. "De eerste tien dagen blijft de patiënt roken, pas daarna stopt hij. Dit recente middel werkt in op de nicotinereceptoren in de hersenen. Het blokkeert deze, waardoor er bij het stoppen met roken niet veel ontwenningsverschijnselen bestaan."


"Let wel: medicatie maakt stoppen met roken 20% gemakkelijker, de overige 80% is wilskracht.


Motivatie is dus echt alles.


Elke witte schort mag de roker zeggen dat hij of zij moet stoppen, maar wie zelf niet wil, raakt er nooit van af." Nog één goede raad: "Rokers die hervallen, mogen zich nooit laten ontmoedigen.


Wetenschappelijk is bewezen dat er gemiddeld zo'n vijf tot zes pogingen nodig zijn om definitief te stoppen. Elke poging die ze ondernemen, brengt hen dichter bij het ultieme doel.


Dat is een gouden raad." BIJA

06 jan 2012 09u48
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek