HuidbacteriŽn bepalen of mug uw bloed wil

Vraagt u zich ook wel eens af waarom muggen u altijd moeten hebben? Wetenschappers zijn er nu uit: het ligt aan uw bacteriŽn. De ene mens wordt vaker door muggen geprikt dan de andere. Gekscherend wordt wel eens gezegd dat de ťťn Ďlekkerder bloedí heeft dan de ander. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat dat een bakerpraatje is. Experiment Uit experimenten blijkt namelijk dat mensen met meer bacteriŽn op de huid, maar minder diversiteit aan bacteriŽn aantrekkelijk zijn voor muggen. Dat schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE.
Uien
Ze verzamelden 48 volwassen mannen die tussen de 20 en 64 jaar oud waren. Zoín 24 uur voor het experiment begon, mochten de proefpersonen geen uien, gekruid eten en knoflook meer nuttigen. Ook kregen ze speciale kleding aan die twee keer met ethanol gewassen was. De proefpersonen mochten zich kort voor het experiment begon ook niet meer met zeep wassen.

A. gambiae
Daarna werden er monsters afgenomen. De onderzoekers verzamelden de bacteriŽn die op de huid van de proefpersonen leefden. En er werd gekeken hoe aantrekkelijk de mix van bacteriŽn voor de mug anopheles gambiae sensu stricto was. Hieruit bleek dat veel bacteriŽn met een lage diversiteit muggen het meest aansprak.

Het is misschien prettig om te weten waarom u zo vaak en een ander zo weinig geprikt wordt. Maar het onderzoek dient natuurlijk nog een hoger doel. De onderzoekers hopen dat de resultaten uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van (persoonlijke) middelen die mensen tegen malariamuggen beschermen.
29 dec 2011 10u28
meer over
zie ook rubriek