HemodialysepatiŽnten lopen verhoogd risico op gordelroos

Bij iemand met gordelroos is de huid aangetast door groepen blaasjes, die op waterpokken lijken. Groepen blaasjes die zich op de romp bevinden, hebben meestal de vorm van een band of gordel, en daar komt de naam vandaan. De ziekte is meestal pijnlijk maar niet gevaarlijk, hoewel er complicaties kunnen optreden als de blaasjes zich bijvoorbeeld rond het oog bevinden, waar blindheid het gevolg kan zijn. Na een week of drie verdwijnen de blaasjes, hoewel de getroffen huid daarna nog wel pijnlijk blijft.
De Taiwanese onderzoekers vroegen zich af of patiŽnten met ernstige nierinsufficiŽntie een verhoogde kans op gordelroos liepen. Zij onderzochten daartoe de gegevens van 843 hemodialysepatiŽnten uit de Taiwan National Health Insurance Research Database. Deze gegevens werden afgezet tegen de gegevens van 3372 patiŽnten zonder nierproblemen.

Uit het onderzoek bleek dat patiŽnten met nierinsufficiŽntie een ongeveer twee keer zo hoog risico op gordelroos liepen. De onderzoekers realiseren zich dat patiŽnten uit de controlegroep met milde gordelroos wellicht geen medische hulp hebben gezocht (waardoor het risico op gordelroos voor de controlegroep wellicht wat te laag ingeschat is), maar de conclusie dat hemodialysepatiŽnten een verhoogd risico op gordelroos lopen, blijft valide.
29 dec 2011 06u36
zie ook rubriek