Griepprik bij mannen effectiever 's morgens

Griepvaccinaties kunnen effectiever worden gemaakt door het tijdstip waarop ze gegeven worden aan te passen aan de patiënten. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Birmingham.
Het Britse Medical Research Council Team is ervan overtuigd dat griepprikken best worden gesynchroniseerd met het natuurlijke bioritme. Dat verhoogt de kans dat ze voor een goede immuniteit zorgen. Het immuunsysteem verzwakt immers met ouder worden, wat verklaart waarom slechts een derde van de oudere populatie volledig beschermd is na een griepvaccinatie. Het aanpassen van het tijdstip waarop de prik wordt gegeven kan die vaccinatierespons boosten, stellen onderzoekers van de universiteit van Birmingham.

Zij testen hun theorie intussen al uit bij zo'n 300 patiënten. Afhankelijk van hun geslacht kregen ze hun griepprik op een ander moment. Bij de mannen gebeurde dat 's ochtends, bij de vrouwen na de middag. Uit eerdere proeven was al aangegeven dat mannen die 's morgens gevaccineerd werden, een betere immuunrespons gaven, terwijl dat voor vrouwen na de middag het geval is. Een echte verklaring daarvoor hebben de onderzoekers niet, maar mogelijk heeft dat met hormonale verschillen te maken. Hormonenniveaus variëren gedurende de dag volgens een bepaalde cyclus, en het effect daarvan verschilt tussen mannen en vrouwen.

De komende maanden zullen nog enkele honderden oudere patiënten onderzocht worden op hun vaccinatierespons. "We hopen dat deze resultaten verder kunnen bevestigd worden, zodat we in staat zullen zijn om via een kleine aanpassing, de effectiviteit van de griepvaccinatie te verhogen."
23 dec 2011 13u00
meer over
zie ook rubriek