Gents Instituut voor Neurowetenschappen uit de startblokken

Als officiële kick-off van het Gents Instituut voor Neurowetenschappen is er op maandag 12 december het symposium ‘Stimulating (the) brain: Neuromodulation and cognitive neuroscience’. Dat belicht de belangrijkste onderzoeksdomeinen van het instituut voor de komende jaren.
Het Gents Instituut voor Neurowetenschappen werd begin dit jaar opgestart als partnerschap tussen twee toonaangevende neurowetenschappelijke initiatieven in Vlaanderen, nl. het Multidisciplinary Research Platform (MRP) Neurowetenschappen van de UGent en het Neuromodulation Research Theme van het UZ Gent. De samenwerking biedt een uitgelezen platform om de expertise van meer dan 100 onderzoekers in de cognitieve neurowetenschappen en neuromodulatie van hersenaandoeningen uit de beide instellingen te bundelen. Via het Instituut wordt volop ingezet op onderzoek naar gedragscontrole op het gebied van cognitie en emotie enerzijds en gedragsmatige, neuroatomische en neurochemische aspecten ervan anderzijds.

Over MRP Neurowetenschappen en NRT
Het multidisciplinair onderzoeksplatform rond neurowetenschappen groepeert sinds 2010 meer dan honderd onderzoekers van de faculteit psychologie en Pedagogische Wetenschappen, geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Ingenieurswetenschappen en architectuur en Farmaceutische Wetenschappen van de UGent. Samen willen ze bijdragen tot een beter begrip van de neurologische oorsprong van gedragscontrole.

Het Neuromodulation Research Theme van het UZ Gent focust op experimenteel, translationeel en klinisch onderzoek van de mechanismen en toepassingen van neuromodulatie in ernstige neurologische, psychiatrische en corticale hersenaandoeningen (cfr. hogervermelde voorbeelden).

Symposiu
Het symposium richt zich in eerste instantie tot collega-onderzoekers en specialisten. Op termijn komen er ook initiatieven voor het grote publiek om neurodegeneratieve aandoeningen zoals bijvoorbeeld parkinson, alzheimer, epilepsie en stroke extra in de kijker te zetten. Mensen met dergelijke aandoeningen zijn gemiddeld ouder dan 60 jaar. In het licht van onze steeds hogere levensverwachting zullen het heel actuele thema’s blijven. De aandacht voor neurowetenschappen en het bijbehorend onderzoek zal de komende jaren dus naar alle verwachting alleen maar toenemen.
12 dec 2011 09u09
Bron: UGent.be
meer over
zie ook rubriek