Boek : S.O.S. Reflux

Naar schatting 20% van alle ouders consulteren een arts over refluxklachten bij hun pasgeboren kinderen. Bij reflux vloeit er maaginhoud terug naar de slokdarm. Deze term kan echter vele ladingen dekken. Ouders maken zich hierover vaak ongerust, maar zeker niet altijd is er bij reflux sprake van een afwijking of van een ziekte. Vaak moeten ouders ook nog altijd afrekenen met vooroordelen en onbegrip uit de omgeving.
De auteur van het boek is Caroline Bouckenaere, mama en kinesitherapeute en ervaringsdeskundige. Haar 3 zonen hadden vanaf hun geboorte immers refluxproblemen. In haar persoonlijk verhaal zijn vele van de beschreven gevoelens wellicht herkenbaar voor iedere ouder van een refluxbaby. Bezorgdheid, onzekerheid, hoop, vermoeidheid en zich niet begrepen voelen zijn hier maar enkele voorbeelden van.

In het tweede deel omschrijft zij, in een beknopte vorm en in een toegankelijke taal, gradaties, symptomen, mogelijke oorzaken, gevolgen, risico’s en behandelingen van reflux.

Voor het medisch-wetenschappelijk hoofdstuk kon Caroline Bouckenaere rekenen op de medewerking van kindergastro-enteroloog en refluxspecialist prof. dr. Yvan Vandenplas, diensthoofd van het Kinderziekenhuis van het UZ Brussel. In een beknopte vorm en in een toegankelijke taal worden in het boek gradaties, symptomen, mogelijke oorzaken, gevolgen, risico’s en behandelingen omschreven. Tenslotte zorgen de tips en tricks ervoor dat een vermoeiende refluxperiode wat vlotter kan worden overbrugd.

Om de refluxproblemen aan te pakken, wordt vooral de invloed op de houding van de refluxbaby benadrukt. Zo kan zelfs vaak medicatie vermeden of verminderd worden! Het babybedje met een steile hellingsgraad is bijvoorbeeld één van de hulpmiddelen die op de voorstelling zal getoond worden. Het UZ Brussel stond recent mee aan de basis van de ontwikkeling van dit bedje speciaal ontworpen voor baby’s met reflux.

Dit informatieve boek helpt een antwoord zoeken op twee belangrijke vragen: ‘Heeft mijn baby refluxproblemen?’ en ‘Wat nu met mijn refluxbaby?’

Pagina's: 128
Afwerking: paperback
ISBN: 9789057204487
Publicatiedatum: 10/12/2011
Formaat: 14 x 21
Verkoopprijs: € 16,90
bestellen
08 dec 2011 11u25
meer over
zie ook rubriek